Mosii de iarna 2025. In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.
Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.
Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.
Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.
Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.
Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii sau Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.
Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Cât va costa carnea de miel pentru Paşte 2025. Clienţii au început deja să îşi rezerve mielul dorit
Daca te intrebi cand incepe Postul Pastelui 2025 citeste in continuare. Vei afla aici toate informatiile de care ai nevoie.
Duminica, 23 februarie 2025 s-a lasat sec de carne (Duminica Infricosatoarei Judecati). Timp de inca o saptamana, crestinii au mai avut voie sa consume branza. Duminica 2 martie 2025 este lasata secului de branza (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).
Din acest moment incepe Postul Pastelui 2025, ce va dura pana sambata, 19 aprilie. Duminica, 20 aprilie 2025, este prima zi din Pastele Ortodox.
Papa Francisc insistă ca Paştele să fie la aceeaşi dată pentru toţi creştinii, în fiecare an
Spre deosebire de Postul Craciunului care este mai bland si are multe dezlegari la peste, Postul Pastelui este mult mai aspru. Zillele in care se da dezlegare la peste sunt duminica, 13 aprilie (Intrarea Domnului in Ierusalim – Floriile) si 25 martie (Buna Vestire). Mai mult, in Saptamana Mare se mananca numai seara, paine si apa. Iar in Vinerea Mare se tine post negru.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.