Rusaliile 2022 urmeaza dupa Sarbatorile Pascale din 24 aprilie 2022 si la 10 zile de la Inaltare. Asadar, apare intrebarea, cand sunt Rusaliile 2022 si ce zile libere vor primi de la Guvern.
Cand sunt Rusaliile 2022
Sarbatoarea Sfanta a Rusaliilor este praznuita, anual, la 50 de zile de la sarbătoarea Sfintelor Pasti. Anul acesta se vor sarbatori Rusaliile pe duminica 12 iunie si luni 13 iunie. Astfel, romanii vor avea liber pe 12 iunie (duminica) si pe 13 iunie (luni).
Romanii isi pot programa o minivacanta de trei zile, incepand de sambata, 11 iunie, si pana luni, 13 iunie 2022, inclusiv.
Paşte 2022. Când va pica Paştele Ortodox şi Catolic anul viitor. Iată când vor avea românii vacanţă
Ce reprezinta sarbatoarea Rusaliilor?
Sarbatoarea de Rusalii praznuieste momentul in care Duhul Sfant s-a coborat deasupra ucenicilor lui Iisus, la zece zile dupa ce acesta s-a ridicat la Ceruri
Duminica Mare a asimilat si elemente specifice renovarii timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, pana la aceasta data, de catre Rusalii.
Potrivit credintelor populare, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare.
Când se fac nunţi în 2022. Calendar ortodox nunţi 2022. Câte zile libere se acordă pentru nuntă
Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul.
In sambata Rusaliilor, se pomenesc Mosii de Vara, unul dintre cele mai importante momente dedicate cultului mortilor. In credinta populara se zice ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare si zboara slobode timp de 50 de zile, apoi se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Întrucât perioadele în care Biserica interzice organizarea nunţilor sunt mai puţine în decursul unui an, ţi le prezentăm în rândurile următoare:
În zilele de post şi în perioadele de post din timpul anului;
În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti, adică în perioadele: 1-2 februarie (Întâmpinarea Domnului); 1-2 iunie (Înălțarea Domnului); 11 – 13 iunie (Rusaliile); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 13-14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci);
De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti și până în Duminica Sfântului Apostol Toma (1 martie – 2 mai);
În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (20 iunie – 28 iunie);
În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie-14 august);
De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
În intervalul dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).