Codul rutier îi obligă pe șoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Citește și De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?
Nu există o dată calendaristică anume pentru schimbarea anvelopelor de iarnă. Acest lucru depinde exclusiv de condițiile meteo.
Apariția zăpezii și scăderea temperaturilor, a gheții și a poleiului le pune șoferilor în vedere faptul că ar trebui să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, potrivite pentru această perioadă.
Începând din luna noiembrie, este recomandat să se monteze anvelope de iarnă iar acestea ar trebui păstrate până la sfârșitul lunii martie, mai ales în cazul deplasărilor către zone geografice unde condițiile de iarnă sunt riguroase.
Anvelopele de iarnă trebuie să fie într-o stare foarte bună, deoarece cele cu o uzură accentuată nu vor fi de mare folos în condiții de carosabil înzăpezit sau înghețat.
Pentru garantarea unei aderențe bune în condiții de iarnă, șoferilor le este recomandat să monteze un set de patru anvelope de iarnă.
Este foarte importantă schimbarea cauciucurilor de iarnă în cazul în care uzura acestora reduce sub 3,5 mm profunzimea benzii de rulare.
În plus, cauciucul unei anvelope de iarnă nu devine dur la temperaturi scăzute și asigură autovehiculului o aderență mai bună pe carosabil la rularea în condiții de iarnă.
Datorită unui număr mult mai mare de lamele prezente pe banda de rulare, tracțiunea unei anvelope de iarnă va fi mult mai bună decât cea a unei anvelope de vară, în caz de conducere pe un drum cu polei, înzăpezit sau umed.
Totodată, profilul unei anvelope de iarnă prezintă canale mai profunde și mai largi, ceea ce asigură o evacuare instantanee a zăpezii sau a amestecului de zăpadă cu apă.
Citește și CAUCIUCURI DE IARNĂ 2022. De când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ şi care sunt amenzile