Când trebuie să te îngrijoreze durerile de cap

De cele mai multe ori durerile de cap trec de sine sau după administrarea de medicamente care ajută la calmarea lor. Cu toate acestea, există situaţii când este cazul să mergi la medic pentru această neplăcere.
Romania TV
24 mai 2016, 09:23
Când trebuie să te îngrijoreze durerile de cap

Cefaleea se situează la nivel global în primele 3 cauze de dizabilitate, fiind cea mai frecventă cauză de absenteism de la muncă sau școală. Societatea Internațională de Cefalee a publicat o clasificare a durerilor de cap care include peste 150 de tipuri, dar în general fac parte din 2 grupe mari: primare și secundare.

Cefaleea primară nu este rezultatul unei alte probleme medicale și include: cefaleea de tip tensional (cea mai comună, de intensitate ușoară spre moderată, nu se agravează la activitățile de rutină), cefaleea de tip cluster (mai rară, dar cea mai severă formă; durere intensă, localizată în regiunea oculară) și migrena.

Migrena este a doua ca frecvență și nu are o cauză cunoscută. Durerea poate fi moderată sau severă, fiind descrisă deseori ca având caracter pulsatil, persistent și sâcâitor. O criză migrenoasă poate dura de la 4 ore până la 3 zile și de obicei apare cu o frecvență de la 1 la 4 episoade pe lună. În plus, poate asocia sensibilitate la lumină și zgomote, senzația de greață sau vărsături.

Citeşte şi  Scapă de durerea de cap în câteva MINUTE cu aceast remediu natural. Mai simplu de atât nu există

Uneori migrena poate fi precedată de simptome precum: furnicături, senzația de amorțeală la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scăderea vederii, acest tip fiind cunoscut sub numele de migrenă cu aură” explică dr. Ana Ghițoiu, medic specialist neurologie.

Spre deosebire de ceflaeea primară, cea secundară este deseori asociată cu unele afecțiuni, printre care cele neurologice și cele sistemice.

Mai exact, este vorba de durerea sinusală (care apare la nivelul feței și care se agravează când miști capul sau când faci efort), cea indusă de medicamente (analgezice, opiace sau sedativ-hipnotice), cea care apare ca urmare a unui traumatism cranian, a unor tumori craniene sau care are origine cervicală.

„Cefaleea, în special migrena, are tendința să apară și la alți membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel puțin unul dintre părinți afectați! Însă trebuie să avem în vedere faptul că migrena poate fi declanșată și de anumiți factori din mediu familial, precum: fumatul indirect, mirosurile puternice de parfum sau detergenți folosiți în gospodărie, expunerea la anumiți alergeni, consumul unor anumite alimente (fast-food, dulciuri procesate, ciocolată), stres-ul, poluarea, lumina puternică, schimbările din atmosferă”, adaugă medicul Ana Ghițoiu.

Citeşte şi  Top afecţiuni care se pot vindeca prin sex

În ce constă tratamentul

Potrivit specialiștilor, tratamentul pentru durerile de cap trebuie ales în funcție de tipul, frecvența și cauza ei. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că nu toate durerile de cap necesită atenție medicală.

Astfel, tratamentul poate include: educația cefaleei, precum și tratament medicamentos. Educația cefaleei include conștientizarea de către pacient a unor factori declanșatori și eliminarea acestora (fumat, consum de alcool, consumul de cofeina, privarea de somn, consumul de fast food etc.).

„Este foarte important ca pacienții să aibă în vedere că folosirea îndelungată a analgezicelor fără prescripție medicală poate duce la apariția unei cefaleei cronice zilnice! La nivel mondial constatăm că 4% din populație suferă de cefalee cronică, iar din acest procent o proporție mare este ocupată de cefaleea cronică indusă medicamentos”, atrage atenția medicul.

Când este cazul să mergi la medic

– dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;

– cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;

– dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;

Citeşte şi  Ştiai că sâmburii de migdale te ajută să scapi de migrene?

– dacă iei mai mult de 2-3 doze de medicament pe săptămână;

– dacă apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;

– durerea este acută, severă, brusc instalată;

– este asociată cu semne neurologice, printre care pareza, amețeala, lipsa bruscă a echilibrului, amorțeala și furnicăturile, tulburări de vorbire, stare de confuzie sau tulburări de vedere;

– este atât de puternică încât te trezește din somn;

– este însoțită de febră, tulburări de respirație, ceafă rigidă sau erupție cutanată, stare de greață și vărsături.

Află și alte soluții eficiente împotriva migrenelor AICI

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni