Când trebuie să te îngrijoreze pierderile de memorie

Pierderile de memorie îi afectează mai ales pe vârstnici, însă pot apărea şi la tineri, în acest ultim caz fiind favorizate mai ales de oboseală şi de stres. Exerciţiile pentru antrenarea creierului pot ajuta la prevenirea pierderilor de memorie.
Romania TV
27 apr. 2016, 10:26
Când trebuie să te îngrijoreze pierderile de memorie

Este normal să uităm uneori un număr de telefon sau numele unui actor, de pildă. Acest tip gol de memorie survine mai ales din cauza ritmului trepidant al vieţii, surmenajului intelectual şi tensiunii date de îndeplinirea obligaţiilor profesionale.

În jur de 40% din persoanele trecute de 65 de ani prezintă alterări de memorie. La vârstnici este afectată mai ales memoria de scurtă durată, aceştia amintindu-şi lucruri importante din tinereţe, în detrimentul unor întâmplări petrecute în urmă cu o zi, de exemplu. În cazul lor, tulburările de memorie apar în urma „îmbătrânirii” creierului şi a instalării unei scăderi uşoare a funcţiei memoriei.

Când aşa-zisele goluri de memorie apar des şi, în plus, afectează viaţa personală şi pe cea profesională, este necesar controlul psihiatric.

Citeşte şi  Fumatul excesiv de canabis duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular

Unele traume pot afecta memoria

Memoria este influenţată de o serie de factori, printre care starea fizică şi psihică. Astfel, de multe ori, depresia sau şocurile psihologice precum divorţul sau decesul unei rude pot da uşoare tulburări de memorie care se manifestă prin uitarea unor lucruri.

Netratată, depresia este un risc major de instalare a tulburărilor de memorie. De asemenea, scăderea memoriei poate fi afectată şi de traume fizice, precum accidente de maşină, lovituri sau căzături.

Când trebuie să mergi la medic

Este absolut necesară prezentarea la medic atunci când, pe lângă pierderile de memorie, apar şi alte tulburări. Printre acestea se numără uitarea unor cuvinte uzuale sau a numelui unei rude sau prieten apropiat, tulburări de limbaj (înlocuirea unor cuvinte cu altele), dezorientarea, alegerea unor haine nepotrivite cu starea vremii (precum lucruri groase pe timp de vară), neînţelegerea semnificaţiei unor evenimente precum ziua de naştere, rătăcirea într-un loc altădată familiar, dificultăţi în îndeplinirea unor activităţi obişnuite (aprinderea aragazului, de pildă) şi trecerea bruscă de la o stare la alta.

Acestea pot fi simptome ale unor boli de memorie precum demenţa sau Alzheimer, riscul fiind mai mare la persoanele care au rude de gradul întâi cu astfel de afecţiuni.

Citeşte şi  Ce să faci pentru a avea o memorie mai bună

De asemenea, în apariţia tulburărilor de memorie au fost implicaţi şi factori precum infecţiile virale, consumul excesiv de alcool, fumatul şi alimentaţia bogată în grăsimi „rele”. Depistarea timpurie şi instituirea tratamentului ajudă la reducerea simptomelor bolii.

Pune-ți mintea la treabă!

Activităţi precum dezlegarea cuvintelor încrucişate, învăţarea unei limbi străine, desenatul şi jocuri gen şah, sudoku, bridge şi scrabble ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, prevenind unele tulburări de memorie.

De asemenea, exerciţiile fizice şi chiar plimbările uşoare îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul creierului, ceea ce are ca efect o mai bună oxigenare a acestuia. Pentru sănătatea creierului, este foarte important şi somnul de opt ore şi alimentaţia bogată în acizi graşi omega 3 (peşte).

Află cum să te efrești de pierderile de memorie AICI

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
ANPC descoperă deficiențe majore în alimentele spitalelor Elias și Universitar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!