Marian Petrache a spus, într-un interviu acordat PS News, că PNl vrea să preia guvernarea, dar „ca să preiei guvernarea trebuie să ai o majoritate în Parlament, motiv pentru care am început discuţiile cu toţi parlamentarii”.
„Nu am discutat instituţional, dar cu parlamentari şi din PC şi din UNPR, da (…) Ne dorim să ajungem la guvernare mai repede, dar nu e o condiţie sine qua non, adică nu facem orice ca să ajungem la guvernare. Vine anul 2016, vor fi alegeri şi vom câştiga alegerile şi vom face guvernul, dacă nu putem acum”, a spus liberalul.
Întrebat cât va depune PNL moţiunea de cenzură, Petrache a răspuns:
„Ei, tare frumos. Vedeţi, Codul Electoral, apariţia partidelor cu 3 membri, ceea ce vă spuneam că acest lucru ţine foarte strâns UNPR-ul şi PC-ul de PSD, dă PSD-ului astăzi o anumită lejeritate în comportament pentru că va fi foarte greu să spargem majoritatea şi atunci, probabil că, vor forţa ei Codul Fiscal să îl treacă prin asumarea răspunderii şi asta pentru mine e o dovadă că acest Cod Fiscal a fost mai mult o acţiune de imagine decât un act politic important. Pentru că dacă ar fi fost un act politic important, acest Cod Fiscal, pe care toţi ni-l dorim şi toţi clamăm că ar trebui să fie cu mult mai mult decât o perioadă a unui prim ministru sau a unui Guvern, adică mai mult de patru ani de zile, ar fi într-o dezbatere mult mai largă şi nu aşa de rapid cu asumare de răspundere.
CITEŞTE ŞI Alina Gorghiu: Răsturnarea Guvernului Ponta până în 2016 este un obiectiv, nu o speranţă
Noi ştim că după şedinţa de azi, colegii care au participat la conferinţa de presă urmau să prezinte premierului acest lucru, să nu ne grăbim. Un Cod Fiscal trebuie prezentat odată, în mod normal, în mod firesc, odată cu un program de guvernare, odată cu nişte obiective strategice stabilite de un guvern şi bine ar fi că aceste obiective să fie stabilite în urma unui consens politic de care România are mare nevoie şi pe care toţi îl clamăm, dar nu facem nimic că să îl şi obţinem.
Ar fi fost sau e momentul ca acest consens politic şi social să se facă pe Codul Fiscal, nu aşa prin asumare. PNL va fi obligat la momentul ăla să introducă o moţiune de cenzură şi, vedeţi, un lucru care ar fi putut să fie făcut bine, adică să fie o dezbatere reală pe lucruri esenţiale, le transformăm doar în a vedea sau a nu vedea dacă există sau nu o majoritate. Păcat.„