„Contrar celor spuse în diferite publicații, Principesa Margareta nu devine Regină, nici măcar în logica noului statut, care nu reflectă decît dorința Regelui Mihai. Textul spune altceva: Principesa are vocația de a deveni Regină în caz că se restaurează monarhia.
Singura modificare este că Principesa Margareta devine de jure șef al Casei Regale (în virtutea aceluiași nou statut care nu reflectă decît dorința Regelui Mihai). Modul de adresare rămîne același: Altețea Voastră Regală.
Cît despre titlul de Custode al Coroanei, el este o invenție. Stricto sensu, custode al coroanei e domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie, unde se află coroana României. Titlul inventat afirmă însă vocația Principesei de a deveni Regină în caz că se restaurează monahia și cu condiția ca Parlamentul să aprobe noul statut. Are, așadar, rostul lui”, a scris Theodor Paleologu pe Facebook.
Statutul Casei Regale, care a fost modificat la mijlocul anilor 2000, prevede ca după moartea Regelui Mihai, Principesa Margareta să devină Regina Margareta.
„Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în Statutul Casei Regale.