„Toată lumea spune, în regulă, foarte bine, termene, studii de fezabilitate, dar când veţi finaliza Autostrada Unirii? În condiţiile în care procedurile sunt în linie dreaptă şi nu avem parte de contestaţii, ceea ce propuneam să schimbăm modul în care se judecă aceste contestaţii, să nu stăm ani de zile în instanţă, anul 2027 din punctul nostru de vedere este anul în care Autostrada Unirii ar trebui să fie finalizată”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit News.ro.
Studiul de fezabilitate pentru sectorul Târgu Mureş-Târgu Neamţ va fi finalizat până în luna ianuarie a anului 2021, în timp ce pentru sectorul Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni anunţul pentru revizuirea studiului de fezabilitate va fi urcat urcat pe SICAP în perioada imediat următoare, a precizat Lucian Bode.
„La începutul anului 2021, în ianuarie, avem finalizată revizuirea studiului de fezabilitate pentru Târgu Mureş-Târgu Neamţ. Etapa următoare este cea de scoatere la licitaţie a proiectării şi execuţiei. Sunt aproximativ 200 de kilometri. Pentru secţiunea Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, astăzi am anunţat transmiterea de către ANAF a documentaţiei, vom urca pe SICAP anunţul pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi va urma întocmirea proiectului tehnic. Astfel, după această etapă vom putea scoate la licitaţie execuţia”, a declarat Bode.
De asemenea, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că joi a discutat cu ministrul Lucian Bode despre traficul aglomerat pe segmentul Iaşi-Paşcani şi că începerea construcţiei autostrăzii este obligatorie.
„Pentru autostrada A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş am discutat astăzi cu domnul ministru şi i-am prezentat cam cum arată traficul pe DE 583, mai ales la Podu Iloaiei. Ne dorim foarte mult ca A8 să înceapă de la Ungheni – Iaşi spre Târgu Neamţ pentru că astfel vom rezolva problema aglomerărilor de la Podu Iloaiei, Târgu Frumos şi centura Paşcaniului. Astăzi Iaşiul nu mai poate suporta, cu infrastructura pe care o are, acest trafic”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe.