Aproximativ 440 de kilometri va avea Autostrada Moldovei, circa 320 km secțiunea Ploiești (Prahova) – Pașcani (Iași) + aproape 120 km secțiunea Pașcani – Siret (Suceava), care va fi realizată parțial în regim de drum expres (DX). Sunt șanse foarte mari ca antreprenorul român să se ocupe de proiect cap-coadă, în urma verdictelor pronunțate la licitații, a contestațiilor și a deciziilor instanțelor.
Astfel, pe scurt, traseul drumului de mare viteză care va lega Moldova de București va avea drept puncte principale Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău / Centura Bacăului – Pașcani – Suceava – Siret.
Dorinel Umbrărescu s-a impus la licitații în fața unor companii străine, dar și locale. Calitatea lucrărilor, numărul mare de angajați și de utilaje și prețurile accesibile se numără printre atuurile lui Dorinel Umbrărescu, respectiv ale firmelor sale – Asocierea S.C. SA & Pe Construct S.R.L. – S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. , au transmis de-a lungul timpului instituțiile statului și presa din regiunea Moldovei.
Cel mai așteptat drum de mare viteză din România are termen de finalizare 2026.
„Până la începutul lui 2023 trebuie să avem contractele semnate pentru toate loturile. Avem apoi termenul de 20 de luni pentru execuție, deci în 2025-2026 ar trebui să se circule pe autostradă de la București la Pașcani.
Termenul de finalizare al întregului proiect este stabilit prin PNRR, 2026″, a declarat pentru RomâniaTV.net Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.
De-a lungul timpului, CNAIR s-a plâns de ritmul lent de lucru al diverselor companii străine cu care a încheiat contracte, dar și de calitatea slabă a lucrărilor. În cazul lui Umbrărescu nu au existat situații nefericite, ba chiar lucrări încheiate înainte de termen.
„UMB a câștigat contractele în baza unor licitații publice. La o parte nici nu au fost depuse contestații.
Lucrările pe care le-a făcut până acum arată că are și capacitatea, și voința să respecte contractele. Ca atare, ne așteptăm ca și pe noile contracte să își mențină conduita. Este un constructor puternic, care are utilaje, oameni, linii de finanțare și determinarea de a duce la bun sfârșit contractele”, a mai precizat oficialul de la CNAIR, pentru RomâniaTV.net.
Tronsoanele din A7 vor fi: Ploieșți – Buzău (63 km), Buzău – Focșani (82 km), Focșani – Bacău (97 km) și Bacău – Pașcani (77 km), Pașcani – Suceava (62 km), Suceava – Siret (57 km).
„O să ne mobilizăm exemplar, militărește, ca și până acum, pentru contractele pe care le avem în derulare. Organizarea o s-o facem pas cu pas, în funcție de evoluția contractelor, a timpului. Deocamdată e iarnă, în unele locuri plouă, ninge.
Vă asigurăm că ne vom organiza astfel încât toate lucrările vor fi în termen”, a declarat săptămâna trecută Cornel Bunghiuz, directorul general al UMB.
În prezent, șoseaua care face legătura dintre București și zona Moldovei este DN2/E85, cunoscut și drept „Drumul Morții”, care are mai multe cruci decât kilometri.