Şoferii care aglomerează DN1 pentru a ajunge în staţiunile montane vor ca autostrada Ploieşti – Braşov să fie gata cât mai repede. Ministrul Transporturilor a afirmat că „au trecut 16 ani de promisiuni, dar de lucruri concrete în a face un pas înainte, în a pregăti proiectul tehnic”.
„În ăştia 16 ani în care a mers greu nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna viitoare ar trebui să semnăm sau, în fine, s-au trimis documentele către firma care a câştigat licitaţia pentru proiectul tehnic al acestei autostrăzi de la Ploieşti la Braşov. Aşa cum a fost lansat înainte de mandatul meu caietul de sarcini, este doi ani cred studiul de fezabilitate şi şase luni proiectul tehnic. Ceea ce vreau să fac este ca pe zonele uşoare şi pe zonele critice să conving firma să ne livreze mai repede documentaţia. De exemplu, ocolitoare la Comarnic, să ne scape problema de acolo”, a declarat Cătălin Drulă, marţi seară, la TVR1, conform ştiripesurse.
Întrebat când va fi gata autostrada Ploieşti – Braşov, ministrul Transporturilor a estimat că execuţia tronsonului va dura 18-24 de luni.
„Trebuie să fie mai repede de 10 ani. (…) Studiul de fezabilitate care se semnează săptămâna viitoare este de doi ani şi eu aş vrea ca firma să îl livreze mai repede. Dacă îl livrează partea de la Comarnic mai repede, dăm drumul la execuţie. Execuţia o să dureze 18-24 de luni, e peste râul Prahova, e destul de complicat în zona respectivă”, a precizat ministrul.
Cătălin Drulă a mai afirmat că şi-a propus să realizeze un site pentru proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov, din momentul semnării contractului pentru documentaţie, pentru ca oamenii să ştie cum avansează lucrările.
Citeşte şi: Șefa CNAIR: Nu cred că vom vedea în execuţie Autostrada Ploieşti-Braşov mai devreme de trei ani
De asemenea, ministrul Transporturilor şi-a propus ca în 2021 să fie recordul în materie de infrastructura rutieră şi feroviară, cu un buget de 8 miliarde de lei din fonduri europene nerambursabile şi contribuţie naţională
„Mă lămurisem (de ce nu avem autostrăzi în România, n.r.) înainte de a ajunge la minister. De opt de zile mă uit la acest domeniu şi am bine dimensiunea a ceea ce se întâmplă în domeniu. Lipseşte sau a lipsit foarte mult capacitatea instituţională, competenţa, profesionalismul, apoi natura în sine a domeniului. Pentru un om politic nu prea e tentant să construiască pe termen lung.
Oamenii nu mai au răbdare. Atunci e tentaţia de a promite marea cu sarea şi de a nu aşeza niciodată lucrurile pe baze solide. E nevoie de reformă, de profesionalism, de eficienţă. Nu toate proiectele care sunt în construcţie se termină în acest an. Totdeauna, e un stoc de proiecte care merge în oglindă. Au fost ani de zile când nu am reuşit să absorbim fonduri europene, dar anul acesta îmi doresc să fie recordul în materie de sume investite în infrastructura rutieră şi feroviară. Vor fi 8 miliarde de lei”, a spus Drulă, conform sursei citate.
Ministrul Transporturilor a explicat că banii sunt din fonduri europene nerambursabile plus contribuţia naţională de 15%.
„Cel puţin în ultimii ani, niciun Guvern nu s-a atins de finanţarea aceasta, pe fonduri europene. Problema a fost că nu am reuşit să cheltuim banii de acolo. Acest Guvern nu se va atinge de aceşti bani. Şi-a propus investiţii undeva foarte sus în priorităţi. Programul de guvernare are infrastructura în centru. Cele 8 miliarde se vor duce în proiecte pe feroviar şi rutier, proiecte care sunt în construcţie, precum ar fi Piteşti – Sibiu, Lotul 1, podul de la Brăila, Sebeş – Turda, Lotul 5 de la Piteşti – Sibiu, A0 Sud – autostrada de centură a Bucureştiului”, a susţinut oficialul.
În plus, ministrul Transporturilor a amintit despre lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva despre care a spus că este „un proiect strâmb pornit în 2013, blocat de patru ani de zile”, pe care va fi nevoit să-l deblocheze.