Lansată acum 21 de ani, Autostrada Transilvania a fost gândită pentru a lega Brașovul de granița cu Ungaria, pe o distanță de 415 kilometri. În 2004, proiectul a fost atribuit companiei americane Bechtel, care nu a făcut, însă, decât 10% din lucrare, aproximativ 50 de kilometri. Prin urmare, contractul a fost anulat, cu toate că țara noastră a achitat aproape 40 de milioane de euro!
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu Autostrada Bucureşti. Chinezii i-au dat lovitura de graţie lui Dorinel Umbrărescu
Guvernul România va semna, joi, 10 aprilie 2025, contractul de execuție pentru ultimii 41 de kilometri din autostradă, tronsonul Poarta Sălajului – Nuşfalău. Segmentul include și forarea unui tunel de aproape 2,9 kilometri prin Dealul Meseș. Acesta va fi alcătuit din două galerii paralele, la 30 de metri distanță, și va ajunge la o adâncime maximă de 230 de metri. Cea mai grea decizie a fost acea de a perfora un deal pentru a putea executa lucrările, dar dacă totul merge, românii vor putea circula pe aici în 6 ani, scrie Fanatik.
„E o autostradă importantă, Autostrada Transilvania, după cum bine ştim, de 20 de ani erau nişte domni care săpau pe acolo şi aşa a rămas”, a dezvăluit Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Întregul tronson va cuprinde 65 de viaducte, poduri și pasaje, completând două loturi deja în execuție, dar amânate de mai multe ori. În zona Cluj – Sălaj, unele porțiuni sunt finalizate în proporție de 70-80%, iar dacă lucrările continuă în același ritm, acestea ar putea fi deschise traficului până la sfârșitul anului 2025. Totuși, lipsa unui viaduct esențial de 3 kilometri blochează momentan finalizarea completă. Ultimii 41 de kilometri din autostradă vor costa aproape jumătate de miliard de euro, iar termenul prevede un an și jumătate pentru proiectare și încă cinci ani pentru lucrările de execuție.