Guvernul începe negocieri cu sindicatele și patronatele pentru majorarea salariului minim pe economie. Cresterea s-ar putea aplica de la 1 iulie, însă patronatele spun ca nu pot sustine aceasta creştere, mai ales că ar urma să fie eliminată și facilitatea fiscală de 200 de lei. La finalul anului trecut, salariul minim a crescut cu 300 de lei și din iunie Guvernul ar vrea să-l crească cu încă 400 de lei, adică la 3.700 lei. PSD ar vrea ca salariul minim să ajungă la 4.100 de lei.
Citește și: Salariul minim ar putea creşte de la 1 iulie. Ce facilități pentru salariați va elimina Guvernul
Potrivit unor surse, săptămâna viitoare ar avea avea loc Consiliul Național Tripartit la Palatul Victoria, ședință în care patronatele, sindicatele și premierul Marcel Ciolacu vor stabili modul în care va crește salariul minim, dar și data de la care se va aplica această creștere.
Odată aplicată regula salariului minim european, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 4.100 de lei, adică jumătate din salariul mediu brut pe ţară, care, potrivit estimărilor, ar urma să fie de 8.200 de lei. Implementarea salariului minim european va asigura că veniturile salariale vor crește în mod constant, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară. Această măsură va aduce beneficii deosebite angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim.
Salariul minim european va aduce și un alt avantaj major: asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă. Astfel, se va elimina perspectiva unor pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un nivel de trai mai bun după ieșirea de pe piața muncii.