Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Președintele rus a declarat, la scurt timp după invadarea Ucrainei, că forțele nucleare ale națiunii sale ar trebui puse în alertă maximă, stârnind temeri că războiul ar putea escalada. Totuși, liderul de la Kremlin nu poate decide de unul singur apăsarea „butonului roșu”.
„Un atac nuclear din Rusia poate avea loc într-o situație de eșec în capturarea Kievului. Putin poate da un astfel de ordin, dar armele nucleare nu sunt un buton roșu condiționat. Sunt cinci oameni pe lanțul de comandă înainte ca racheta să decoleze efectiv”, a spus Hristo Grozev pentru Ukraina 24.
Afirmaţiile jurnalistului bulgar vin după ce secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a spus că Rusia, care a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei, se presupune că poate folosi arme nucleare în patru cazuri. „Nimeni nu doreşte un război nuclear, este o ameninţare la adresa existenţei civilizaţiei umane în general”, a spus fostul preşedinte rus, care a enumerat patru motive pentru care Vladimir Putin ar lua în calcul să folosească arme nucleare: în cazul în care Rusia este vizată de un atac cu rachete cu încărcătură nucleară; în cazul unei utilizări diferite a armelor nucleare împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi; în cazul unui atac asupra infrastructurii critice menit să paralizeze forţele de descurajare nucleară ale Rusiei; în cazul unui act de agresiune împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi care ameninţă existenţa ţării, chiar şi fără utilizarea armelor nucleare.
Un document din 2020 numit „Principiile de bază ale politicii de stat ale Federaţiei Ruse privind descurajarea nucleară”, citat de Reuters, spune că preşedintele rus ia decizia de a folosi arme nucleare. O servietă mică, cunoscută sub numele de Cheget, care îl leagă pe preşedintele rus de reţeaua de comandă şi control a forţelor nucleare strategice ale Rusiei, este ţinută în permanenţă lângă acesta. Cheget nu conţine un buton de lansare nucleară, ci transmite ordinele de lansare către comandamentul militar central – Statul Major General. Mai departe, Statul Major General are acces la codurile de lansare şi dispune de două metode de lansare a focoaselor nucleare. Acesta poate trimite codurile de autorizare comandanţilor de arme individuale, care ar executa apoi procedurile de lansare. Există, de asemenea, un sistem de rezervă, cunoscut sub numele de Perimetr, care permite Statului Major General să iniţieze direct lansarea de rachete terestre, ocolind toate posturile de comandă imediate.
Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Rusia are 5.977 de focoase nucleare, mai mult decât orice altă ţară. Dintre acestea, 1.588 sunt desfăşurate şi gata de utilizare. Rachetele pot fi lansate de pe uscat, de către submarine şi de către avioane. Vladimir Putin a supervizat un test coordonat al forţelor nucleare ale Rusiei pe 19 februarie 2022, cu puţin timp înainte de declanţarea invaziei în Ucraina.