Când vor ajunge la profesori primele de carieră didactică şi profesională

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2023, care stabileşte când vor primi profesorii și personalul didactic și administrativ din școli primele de carieră didactică şi cele de carieră profesională.
Alina Costache
02 oct. 2024, 14:41
Când vor ajunge la profesori primele de carieră didactică şi profesională

Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2023, aprobată miercuri de președintele Klaus Iohannis stabileşte că prima de carieră didactică şi cea de carieră profesională pentru personalul didactic şi, respectiv, cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv. Primele se acordă din fonduri externe nerambursabile.

De aceste prime vor beneficia de acest program personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate într-un an şcolar/universitar începând cu anul şcolar/universitar 2022 – 2023 până în anul şcolar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.

Citește și: Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelenţă, de merit şi sociale pot fi depuse până pe 3 octombrie. Se pot încasa 3.700 de lei pe lună!

De asemenea, va beneficia de aceste prevederi personalul administrativ din învăţământul preuniversitar aflat în activitate într-un an şcolar începând cu anul şcolar 2022 – 2023 până în anul şcolar 2026 – 2027 inclusiv, precum şi personalul administrativ din învăţământul universitar aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2022 – 2023 până în anul universitar 2026 – 2027.

Legislația prevede că prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv. Legea promulgată de Klaus Iohannis

Textul normativ în vigoare stipulează că prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, şi va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

Citește și: Vacanţe şcolare 2024-2025. 18 zile fără şcoală de Crăciun şi Revelion. Când intră elevii în primele „libere” din noul an şcolar

Legea mai stabileşte că prima de carieră didactică se acordă şi pentru următorii ani şcolari/universitari, respectiv în perioada anilor şcolari/universitari 2023 – 2024 până în anul şcolar/universitar 2026 – 2027 inclusiv pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

„Personalul administrativ din învăţământul preuniversitar şi universitar, aflat în activitate în anul şcolar, respectiv universitar, 2022 – 2023, beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an şcolar/universitar suportată din Programul Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură şi în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operaţional”, prevede legea promulgată.

 

DailyBusiness
Lege nouă în Parlament! Se schimbă IAR drepturile pensionarilor
Spynews
Andreea Bostănică a împlinit 20 de ani! Ce surpriză incredibilă i s-a făcut în Paris / VIDEO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Colosul care deschide un nou magazin în România. Se vor face angajări pe bandă rulantă
Capital.ro
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Playtech.ro
Cum arăta Neti Sandu în tinerețe. De NERECUNOSCUT, imagini uitate cu celebra prezentatoare
DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru românii care plătesc facturi la energie! Decizia momentului
Adevarul
Experții încearcă să ghicească reacția Israelului la atacul iranian: următoarea mișcare poate determina cursul războiului
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Se ține post pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva? Ce spune preotul
Spynews
Florin Salam, declarație superbă de dragoste pentru Roxana, de ziua lui! / VIDEO
Evz.ro
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit că trebuie să mă răzbun”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și o inimă de aur
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Papa Francisc cheamă la o zi de post și rugăciune pentru pace pe 7 octombrie
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta