Nicuşor Dan spune că Primăria Capitalei are în lucru, anul acesta, patru tronsoane de reţea de termoficare, fiecare tronson având zece kilometri. El a precizat că din cei 60 km de reţea de termoficare care ar fi trebuit să fie gata până la sfârşitul anului 2020, au fost înlocuiţi doar 20. S-a declarat, însă, optimist că în acest an vor fi înlocuiţi alţi 30.
„În ceea ce priveşte reabilitarea reţelei de termoficare, avem în acest moment trei şantiere deschise pe tronsoane care au aproximativ 10 kilometri. Avem tronsonul din Ferentari, avem tronsonul din Romană – Mihalache şi avem tronsonul din zona Progresul.
În luna iunie se va deschide un alt tronson de 10 kilometri în zona Pantelimon. Aici contractul a fost semnat demult, numai că suferim aici din lipsa materiilor prime. Comanda pentru conducta care să fie pusă la acest tronson din Pantelimon a fost făcută, livrarea o să fie abia la jumătatea lunii iunie, moment în care, cum am spus, vom deschide şi acest şantier„, a precizat primarul general la Euronews.
În condiţiile în care, în acest moment, 550 de blocuri din Bucureşti nu au apă caldă, edilul a precizat faptul că problemele cu agentul termic vor fi rezolvate treptat, „din aproape în aproape„, şi că oricum nu a promis minuni în campania electorală. La întrebarea moderatorului de la Euronews referitoare la afişele din campania electorală pe care apărea textul „Imaginează-ţi ziua de luni, 28. A câştigat Nicuşor Dan. Vei putea face duş„, Nicuşor Dan a răspuns că… respectivele afişe nu au fost nici publicate, nici promovate de el.
„Este o problemă care s-a acutizat în timp. A fost o inacțiune 30 de ani. Nu am promis minuni, am spus că este o chestiune de câțiva ani, pe care încercăm s-o rezolvăm din aproape în aproape. Ce putem să facem anul ăsta: avem patru șantiere deschise, de câte 10 kilometri și Termoenergetica are bucăți mai mici, de câte 100 de metri, și acum, fiind vară, își permit, chiar anunțând în prealabil ca pe anumite tronsoane să închidă 10-15 zile si e bine să profităm de zilele asea, astfel încât să avem căldură la iarnă.
Acea imagine din campanie nu am publicat-o eu şi nu am promovat-o eu. Eu am fost foarte realist şi am zis că această problemă s-a acutizat. Iarna 2021-2022 a fost puţin mai bună decât iarna 2020-2021. În sfârşit, avem tronsoane mari pe care se lucrează, dar războiul din Ucraina a afectat şi piaţa de conducte. A fost și o iarnă ușoară. Avem toate condițiile să ajungem la acei 50 de kilometri pe an, pe de altă parte, Termoenergetica este în procedură de achiziție. Știm exact unde sunt problemele cu rețeaua de termoficare.
Avem bani europeni pentru 210 km şi avem un proiect de buget local pentru 63 km. Din motive tehnice, nu te poţi apuca de cei 210 înainte să te apuci de cei 63. Primăria are o companie, Energetica, iar posibilitatea ei este să facă 10 km pe an.
Vara, există o revizie a CET-urilor. Noi când ne referim la problemele cu agentul termic, vorbim în general despre transport, dar probleme există şi pe partea de producţie. Funcţionăm cu centrale din anul 1960. Reţeaua nu permite să dai o rpesiune dintr-o centrală îndepărtată care să meargă pe o distanţă foarte mare.
Până acum, în lunile de iarnă, am avut fără apă caldă 2-3% din Bucureşti. Iarna asta va fi mai bine. Sper să ne ducem către 40 km de reţea de termoficare reabilitată. Ştim exact care sunt zonele cu probleme din Bucureşti şi aceastea sunt undeva la 15%: zona din nord, în Aviaţiei, acolo este capătul reţelei care pleacă din CET-ul din sud şi face cel puţin 15 km. Mai sunt probleme în zona Tineretului, în Drumul Taberei„, a mai spus edilul.
Nicuşor Dan nu a ezitat să vorbească, de asemenea, despre datoriile pe care le-a preluat de la Gabriela Firea în momentul în care a devenit primar, datorii despre care spune că se ridică la 3 miliarde, dar pe care a reuşit să le eşaloneze.
„Bucureştiul are un buget de 4 miliarde lei din care subvenţie pentru transport un miliard şi subvenţie reală pentru căldură şi apă caldă 2 miliarde. Din 4 miliarde să dai 3 miliarde pe subvenţii e clar că e imposibil. De aceea aceste datorii s-au acumulat anul ăsta.
Eu am preluat o primărie cu datorii de 3 miliarde. În momentul ăsta, toate sunt esalonate. Există autobuze cumparate si neplatite esalonate pe 3 ani, datorii catre Constanda eşalonate pe 50 de luni. Am cerut sprijinul Guvernului pentru că dorim ca şi Romgaz să aibă îngăduinţa să eşaloneze asa cum toti ceilalti au esalonat.
În urmă cu 4-5 ani, apa caldă era o problemă, dar nu la fel de mare precum este acum. La sfârşitul acestui mandat, vom fi cum eram cu 4-5 ani în urmă. Se întâmpla şi atunci să fie avarii, dar nu era o problemă sistemică. Vom reuşi să reducem pierderile uriase şi vom avea 200-250 km de reţea înlocuiţi din 1000 km„, a dat asigurari primarul general al Capitalei.