„Pentru că PNL este într-un dialog continuu cu președintele Klaus Iohannis, promulgarea de astăzi a legii privind alocațiile va fi completată de o Ordonanță de Urgență a Guvernului. Actul normativ va proroga intrarea în vigoare a legii de dublare a alocațiilor până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii Iulie, așa cum prevede legea responsabilității fiscal-bugetare. Presiunea care apasă bugetul din acest an, din motive ce țin de politica falimentară a fostului guvern, dorim să nu afecteze copiii din România”, a declarat Raluca Turcan pentru G4Media.ro.
Citeşte şi: De când se produce efectiv dublarea alocaţiilor. Avertismentul lui Marius Budăi DOCUMENT
Şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că dublarea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020.
„Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru, la Adevărul Live.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea privind dublarea alocațiilor pentru copii. Proiectul de lege iniţiat de PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptat cu 179 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 9 abţineri.
Potrivit actului normativ, alocația ajunge la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani (până la 3 ani pentru copiii cu dizabilități) și la 300 de lei pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani.
Ludovic Orban declarase săptămâna trecută că în momentul de față nu există resurse financiare pentru plata alocațiilor dublate.
„Noi suntem puși într-o situaţie în care, şi dacă am vrea, nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil soluția pe care o vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, a spus Ludovic Orban vinerea trecută, la finalul unei întâlniri cu președintele Klaus Iohannis.