„Am discutat foarte aplecat și aplicat asupra acestui subiect în vizita pe care am făcut-o în octombrie, în discuția pe care am avut-o cu secretarul de stat Pompeo din acel moment. Cu acea ocazie am stabilit și crearea unui grup de lucru care să se ocupe în mod special de chestiunea ridicării vizelor pentru români. Grupul de lucru a început să funcționeze de la începutul lui noiembrie și a avut un număr destul de mare de reuniuni.
Dorim sa continuăm funcționarea acestui grup. Există în momentul de față un singur obstacol important: rata de refuz pentru vize pentru cetățenii români. În ultimele date pe care le știm din anul fiscal 2019, acestea fiind disponibile, rata de refuz este la 9.11% față de pragul de 3% pe care-l prevede legislația americană.
Avem în vedere nu doar eforturi de reducere a acestei rate de refuz, dar și posibilitatea promovării unor inițiative legislative în Congresul Statelor Unite care să facă mai flexibil acest prag sau să permită excepții unor aliați cum este România, care asigură și va continua să asigure alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare,” a declarat Bogdan Aurescu la emisiunea moderată de Radu Tudor la Antena 3.
Parlamentul Uniunii Europene a solicitat Comisiei Europene să adopte rapid măsuri pentru a obţine din partea Statelor Unite eliminarea vizelor pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv pentru români, în caz contrar avertizând cu suspendarea vizelor pentru cetăţenii americani.
„Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a transmis Parlamentul UE în urmă cu câteva luni.
Cetăţenii din România, Bulgaria, Republica Cipru şi Croaţia încă au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, în timp ce restul cetăţenilor UE nu au nevoie de vize pentru deplasări de până la 90 de zile. În baza acordului vizelor UE-SUA, cetăţenii americani pot călători fără vize în spaţiul european în aceleaşi condiţii.
Conform legislaţiei UE, dacă un stat terţ nu elimină vizele în 24 de luni de la primirea unei notificări formale privind o situaţie de nonreciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act normativ prin care să suspende 12 luni acordul privind eliminarea vizelor în relaţia cu acel stat. Situaţia de nonreciprocitate care afectează România, Bulgaria, Croaţia şi Republica Cipru a fost notificată formal pe 12 aprilie 2014, astfel că era necesară o acţiune a Comisiei Europene până cel târziu pe 12 aprilie 2016.