La finalul lui iunie se va desfășura evenimentul cu oficialitățile, în zona Vadu, unde este amplasată stația de tratare a gazelor. Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Virgil Popescu, directorul BSOG, Mark Beacom, respectiv Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere ar urma să fie prezenți la eveniment, notează sursele Economica.
Termenul asumat pentru pentru furnizarea noilor gaze din Marea Neagră este „finalul lunii iunie”, notează sursa citată.
Grup Servicii Petroliere s-a ocupat de montarea platformei. Săptămâna trecută s-au făcut primele probe, iar acum mai este nevoie doar de obținerea unor avize.
BSOG este o companie deținută de Carlyle International Energy Partners (n.r. – companie din SUA) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
BERD intenționa să înceapă extracția gazelor naturale din Marea Neagră încă din noiembrie anul trecut, dar a fost amânat din cauza întârzierii adoptării modificărilor legii off-shore, cât și a întârzierilor de execuție.
În opinia ministrului Virgil Popescu, de la Energie, extracțiile din Marea Neagră prezintă un potențial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze.
Gazele din Marea Neagră ar urma să fie extrase în trei ani și jumătate, a transmis oficialul Guvernului PNL.
„Prin tranzacţia de azi (n.r. – ieri), eu cred că mai punem încă o cărămidă la independența energetică a României pentru că, practic, statul român, prin compania Romgaz, devine parte a acestui consorțiu împreună cu cei de la OMV pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, cel mai mare perimetru descoperit până acum. Acolo putem vorbi de cel puţin 100 de miliarde de metri cubi.
Cei de la OMV la un moment dat au zis 80 de miliarde (de metri cubi de gaz – n. r.), există informaţii că există 100 de miliarde, eu cred că nici 80, nici 100, eu cred că există mai mult pe acel perimetru şi acel lucru îl vom vedea efectiv în momentul în care se vor începe lucrările de exploatare. Eu cred că există în Marea Neagră potenţial de peste 200 de miliarde de metri cubi. Este uriaş pentru zona noastră, este un perimetru de nivel mediu la nivel global.
Vorbim de o cantitate de gaze care, practic, dublează producția României, care acoperă consumul şi dă posibilitate României să devină un furnizor de securitate energetică regională. Putem deveni jucători în piaţa de energie.
De la gaze naturale mergem, evident, şi către energie electrică pentru că se poate produce şi energie electrică şi toată strategia pe care am pus-o la punct este ca, până când scoatem gazele din Marea Neagră, să avem mai multe centrale de producere a energiei electrice pe gaze naturale, să avem acel mic reactor modular împreună cu partea americană, astfel încât îmi doresc ca în 2026-2027 independența să fie atât la energie electrică cât şi la gaze naturale”, a declarat Popescu, la Antena 3.