În urma demersurilor făcute în instanță, cadrele didactice au de primit restanțe aferente perioadei 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Acestea sunt, mai exact, diferențe salariale al căror total era estimat de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu la 1,2 miliarde de lei.
Conform Ordonanței de urgență nr. 48/2022, restanțele salariale se plătesc în tranșe cinci tranșe anuale, până în 2026.
Anul acesta, profesorii ar urma să primească, până la 30 iunie, tranșa a patra, reprezentând 25 la sută din restanțele a căror plată a fost câștigată în instanță.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că ”urmează discuții, ca să urgentăm plata plata drepturilor”.
”Trebuie să clarificăm lucrurile acestea cu Ministerul Educației și, bineînțeles, cu premierul. Termenul fiind luna iunie, încă mai este timp. Urmează discuții, ca să urgentăm plata drepturilor respective câștigate în instanță”, a declarat, pentru edupedu, Marius Nistor.
Ordonanța de urgență 48/2022 a fost elaborată în urma negocierile dintre Executiv și reprezentanții cadrelor didactice, după ce sindicatele au obținut în instanță plata diferențelor salariale.
În 2023, unii profesori și-au primit cu întârziere restanțele salariale aferente anului respectiv, mai notează sursa citată.