Când vor primi mamele indemnizația de creștere a copilului majorată cu 50%. Aplicarea legii care face referire la mamele ce au născut gemeni sau tripleți, sau la cele care au adus pe lume al doilea copil la mai puțin de doi ani de la prima naștere, a fost întârziată de schimbările produse odată cu rocada guvernamentală.
Acum, mamele care ar trebui să beneficieze de aceste indemnizații se descurcă cum pot. De exemplu, o tânără mămică care a născut gemeni în luna martie este nevoită să se descurce cu o indemnizație lunară de 1.400 de lei.
Conform ordonanței care a fost publicată încă din noiembrie anul trecut în Monitorul Oficial, aceasta ar fi trebuit să beneficieze lunar de suma de 2.400 de lei, însă aceasta nu va primii banii până când nu vor fi adoptate normele metodologice de aplicare.
„Automat banii care sunt, sunt extrem de puțini. E frustrant. Cheltuielile sunt foarte mari: cumpărăm lapte praf, cumpărăm pampers și nu mai zic de haine, nu mai zic de faptul că trebuie să plătesc un ajutor, pentru că eu singură nu mă descurc”, a declarat tânăra mămică pentru Pro TV.
În aceiași situație sunt cel puțin 2.500 de mame din România care nu au beneficiat de majorarea promisă de stat.
Georgiana Stănescu este din București și de mai bine de opt luni așteaptă să primească banii pentru gemenii săi de un an și 10 luni.
”Doar la pampers și laptele praf, acoperă practic indemnizația, fără să mai luăm la socoteală nevoile de zi cu zi, respectiv hrana”, a declarat Georgiana Stănescu.
În România, indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media venitului net lunar. Potrivit modificării legislative adoptate la finalul anului trecut, mamele cu gemeni sau tripleți sau cele care au adus pe lume al doilea copil în mai puțin de doi ani de la nașterea primului, ar urma să beneficieze de o majorare cu 50% a acestei indemnizații.
Concret, o mamă care are un venit lunar de 3.500 de lei, va primi o indemnizație de aproximativ 3.000 de lei, iar pentru al doilea copil, încă 1.500 de lei.
„Pe lângă faptul că ai doar două mâini la dispoziție și copiii trag de tine în toate direcțiile. Este un stres în plus pentru mama, stres care se regăsește apoi în dezvoltarea copiilor, în felul în care este familia”, a spus Irina Nichifiriuc, consilier parental.
Ministerul Muncii a transmis că legea va fi aplicată abia după publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial și că deocamdată s-a reluat procedura de avizare externă, având în vedere modificările componenței Guvernului din iunie 2023.
Reprezentanții guvernului spun că majorarea nu se va plăti retroactiv și vor beneficia de ea doar persoanele care se vor încadra în viitor, în normele stabilite.
Citește și România „specialilor”: Peste 420.000 de persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii speciale