Când vor putea calători românii în SUA fără vize. Vestea dată de Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington

România este mai aproape ca oricând de a obține ridicarea vizelor pentru călătoriile în Statele Unite ale Americii. Andrei Muraru: „Suntem pe drumul cel bun”
Filip Stan
12 sept. 2024, 20:36
Când vor putea calători românii în SUA fără vize. Vestea dată de Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington

România este mai aproape ca oricând de a obține ridicarea vizelor pentru călătoriile în Statele Unite ale Americii, iar unul dintre principalele obstacole rămase este rata de respingere a cererilor de viză, care trebuie să scadă sub 3%. Această condiție tehnică este esențială pentru a considera România eligibilă pentru programul Visa Waiver, care ar permite românilor să călătorească în SUA fără viză, fie în scop turistic, fie pentru afaceri.

Ce a declarat Andrei Muraru cu privire la ridicarea vizelor?

Unul dintre principalele obstacole rămase în ceea ce privește ridicarea vizelor pentru români este rata de respingere a cererilor de viză, care trebuie să scadă sub 3%. Această condiție tehnică este esențială pentru a considera România eligibilă pentru programul Visa Waiver, care ar permite românilor să călătorească în SUA fără viză, fie în scop turistic, fie pentru afaceri.

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a discutat despre acest subiect în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN. Muraru a explicat că România se află pe ultima sută de metri în atingerea acestui obiectiv și că perspectivele sunt foarte optimiste.

„Eu sunt foarte convins că se va întâmpla acest lucru, pentru că suntem pe drumul cel bun. Nu cred că în acest moment există obstacole care să ne împiedice să îndeplinim acest obiectiv și suntem pe ultima sută de metri înainte de aderarea la programul Visa Waiver,  singura necunoscută este rata de respingere, dar calculele noastre arată că există progrese semnificative pe care România le-a făcut și în privința ratei de respingere. Chiar dacă anul trecut am avut 79%, am constatat o descreștere accelerată față de anii precedenți și, mai mult decât atât, această evaluare pe care o facem și o raportăm, în primul rând, la numărul de vize pe care Ambasada Statelor Unite îl emite. Vreau să vă spun că, anul acesta, până la jumătatea lunii iunie, au fost emise peste 51.000 de vize și cred că se va atinge pragul de 70-80.000 până la finalul lunii octombrie și aceste lucruri vor conduce, sigur, la convingerea că există o creștere semnificativă a persoanelor eligibile, deci o șansă bună pe un număr mai mare de aplicații să termine scăderea rapidă”, a afirmat Andrei Muraru, Ambasadorul României la Washington.

Citește și: Veste bună pentru posesorii de card Revolut din România, suma medie a ajuns la 1.855 de euro

Muraru: „Sunt convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor”

În ceea ce privește o dată concretă pentru ridicarea vizelor, Andrei Muraru a menționat că discuțiile continuă la nivel înalt. Recent, ambasadorul a avut întâlniri cu ministrul de interne al Statelor Unite, iar ridicarea vizelor pentru români a fost unul dintre principalele subiecte discutate.

„Săptămâna aceasta am avut discuții  cu ministrul de interne al Statelor Unite și acest subiect a fost pe agenda de discuții. Noi ne dorim ca procedurile pratice să fie încheiate în timpul mandatului actualei administrații Biden, care își încheie mandatul la jumătatea lunii ianuarie. Deci, pe de o parte, să închidem aceste evaluări făcute de partea americană, să existe și eventual, dacă se poate, și vizita experților americani, ultima vizită de lucru la București, și, ulterior, secretarul Departamentul Securității Naționale să propună secretarului de stat ca România să adere în program. În acest moment, nimeni nu știe data exactă, nici măcar partea americană, pentru că aceste proceduri sunt în curs, de exemplu, sistemul care va înlocui actualul sistem de vize, sistemul electronic de călătorie va trebui adaptat pentru ca românii să intre în acest program. Dar sunt foarte convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor și noi sperăm să se întâmple cât mai aproape de momentul în care vorbim noi, poate în primăvară, deși regula de obicei este ca o țară care a îndeplinit în anul precedent această condiție privind rata de refuz să intre undeva în toamna anului viitor” a mai spus Andrei Muraru, în direct la Antena 3 CNN.

Citește și: Țara europeană care este în căutare de muncitori. Salarii medii de peste 6.000 de euro și cerințe simple pentru relocare

 

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Satul din România în care se restaurează case vechi pentru a aduce turiști din toată lumea. A ajuns în atenția presei internaționale
Capital.ro
Apare o nouă putere mondială. Vladimir Putin a anunțat: Deja 34 de țări şi-au exprimat dorinţa de a se alătura
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
România e țara extremelor. Ciclonul Boris, care face ravagii în Europa, va lovi curând
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa ceva, e șocant”
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Plecarea fulger din televiziune a unei vedete. I-au găsit deja înlocuitor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și polițiștii s-au speriat
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României, se retrage din handbal. Mulțumim, Cristina!
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Rusia urmărește jurnaliști străini pentru reportaje despre ofensiva ucraineană în Kursk
MediaFlux
AU INTRAT BANII pe CARD! Decizie pentru SENIORI! Vești bune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...