Teodor Niţă a dat exemplul concret al unui caz pe care l-a instrumentat şi care a dus la desființarea unui depozit de deșeuri din Năvodari, unde o grupare mafiotă cu rădăcini în Italia aducea ilegal deșeuri din mai multe țări vest-europene. În acest sens el a spus că îşi doreşte ca inspectorii de la Garda de Mediu să îi poată sprijini mai activ pe procurori în instrumentarea dosarelor care vizează protecția mediului.
„România riscă să devină groapa de gunoi a Europei, să devină un punct terminus pentru gunoi, sunt mii de tone de gunoi trimise către noi, activități specifice criminalității organizate. Ca procuror, ca polițist, nu ești familiarizat cu fenomenul transferului de deșeuri, așa cum sunt cei de la Garda de Mediu.
Dețin date potrivit cărora în prezent, în România, mai ales în anumite zone pe care le pot indica punctual, numărul de cancere a crescut cu 300-500 la sută datorită acestor chestiuni, arderi de deșeuri, este o problemă extrem de gravă, dar avem hiperdepozite de gunoi. Sub Dobrogea avem un fluviu subteran, mai mare decât Dunărea, cu apă pură din Cretacic. Ar fi fost contaminat. De aceea Marea Neagră este în anumite zone foarte dulce, și datorită acestui fluviu subteran. Iar acesta curge pe sub zona Năvodari și se varsă în mare în zona Midia„, a declarat Teodor Niţă, la audierile pentru postul de procuror DIICOT.