Conform sursei citate, începând de luni modul de desfăşurare a probei practice va fi înregistrat atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care vor fi instalate pe maşinile folosite la susţinerea acestei probe. Nu se va înregistra proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A, precizează Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Sistemul tehnic de monitorizare se instalează într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea „EXAMEN” şi se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a maşinii, iar datele sunt stocate astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării.
În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziţia instanţei competente.
Sistemul de înregistrare audio-video va fi operaţional la serviciile publice comunitare din Bucureşti şi judeţul Ilfov, iar în zilele următoare acest mod de desfăşurare a probei practice se va aplica, etapizat, la toate serviciile judeţene, mai spune sursa citată.
„Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, începând cu data de 03.07.2017, modul de desfăşurare a probei practice se va înregistra atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care se vor instala pe autovehiculele folosite la susţinerea acestei probe. Sistemul tehnic de monitorizare se instalează, într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea «EXAMEN» şi se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului”, reiese dintr-un comunicat de presă al Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.).
Reprezentanţii Direcţiei de Permise menţionează că nu se vor înregistra video şi audio toate categoriile, excepţie fac: motocicleta cu sau fără ataş (A), mopedele (AM), motocicleta cu o capacitate care nu depăşeşte 125 cmc (A1) şi motocicleta cu puterea maximă de 35 kW (A2).
„Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării. Înregistrările audio şi video realizate nu reprezintă informaţii de interes public. În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziţia instanţei competente. De luni, 3 iulie, sistemul de înregistrare audio-video va fi operaţional la nivelul serviciile publice comunitare ale mun. Bucureşti şi jud. Ilfov, iar în zilele următoare acest mod de desfăşurare a probei practice se va aplica, etapizat, la nivelul tuturor serviciilor judeţene”, se mai arată în comunicatul de presă al instituţiei.