În scrisoarea trimisă pe 21 februarie lui Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE, şi lui Ingeborg Grassle, preşedinta Comisiei CONT, Tajani scrie că „înfiinţarea Oficiului procurorului public european (EPPO) este o realizare importantă a Parlamentului European” şi că „este esenţial să ne îndeplinim rolul nostru instituţional cu promptitudine şi responsabilitate”.
Şeful legislativului comunitar spune că, în urma analizării argumentelor şi propunerilor celor doi preşedinţi de comisii şi după o serie de consultări informale, el crede că poate fi găsită o soluţie satisfăcătoare şi recomandă ca ambele comisii, LIBE şi CONT, să fie implicate în audierea celor trei candidaţi de pe lista scurtă pentru conducerea EPPO.
„Pentru a reflecta competenţele comisiilor şi a beneficia de pe urma expertizei lor, propun dedicarea a câte 75 de minute pentru audierea fiecărui candidat, alocând două treimi din timpul de întrebări Comisiei LIBE şi o treime Comisiei CONT. Grupurile politice ar putea distribui timpul de vorbire în cadrul acestor sloturi orare”, se menţionează în scrisoarea consultată de Agerpres.
În condiţiile în care Parlamentul European şi Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-şef european, Conferinţa Preşedinţilor (formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice europarlamentare) ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.
„Acest lucru ar permite Conferinţei Preşedinţilor să stabilească posibilul mandat de negociere pentru ca o decizie rapidă să fie luată înainte de sfârşitul actualei legislaturi”, se mai menţionează în scrisoarea lui Tajani.
Preşedintele PE mai precizează că aşteaptă o scrisoare de la preşedintele Comisiei LIBE, care să includă şi poziţia Comisiei CONT, imediat după ce ambele comisii „şi-au finalizat evaluarea candidaţilor şi i-au clasificat în conformitate cu aceasta”.
„Această procedură va permite parlamentului să-şi folosească pe deplin perspectiva comisiilor relevante şi să-şi exercite rolul instituţional, permiţându-i procurorului-şef european să-şi înceapă mandatul înainte de sfâşitul actualului mandat”, se mai notează în scrisoare.