El a adăugat că şi-a cerut scuze public în numele instituţiei, în replică Toader afirmând că scuzele ar trebui să fie în nume personal.
„În trecutul meu profesional se poate uita oricine”, a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: „Şi în al meu!”.
”Vă mulţumesc pentru atenţie şi pentru faptul că m-aţi ascultat şi sper ca această procedură să fie aşa cum aţi anunţat-o: imparţială, transparentă şi să fie legală, în final”, a spus Augustin Lazăr, la finalul interviului.
În replică, Tudorel Toader i-a spus: ”Sigur că da, dacă nu, veţi contesta, după cum aţi mai făcut-o”.
Procuroul general a completat că există nişte standarde europene după care se desfăşoară asemenea proceduri.
„Cel mai probabil, astăzi vom comunica şi un răspuns. În cursul zilei de azi, probabil înainte sau după moţiune, vom da un răspuns”, a spus Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.
Patru candidaţi şi-au depus dosarele pentru a ocupa postul de procuror general, iar în urma evaluării s-a stabilit că aceştia întrunesc condiţiile de legalitate pentru a participa la selecţie. Este vorba despre Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.
Augustin Lazăr este actualul procuror general şi a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.
În 24 octombrie 2018, ministrul Tudorel Toader a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.
Mandatul acestuia la Parchetul General expiră în această lună.
Marian Drilea este procuror DIICOT şi a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”.
Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcţia de procuror general era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. În 2018, Scutea a candidat şi la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deşi a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiţiei l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului, Bănilă fiind numit în funcţie prin decret prezidenţial. Horodniceanu este implicat în această perioadă şi în procedura de selecţie pentru desemnarea candidaţilor României la postul de procuror european.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.