Rumen Radev, 53 de ani, a obţinut 58 % din sufragii, în timp ce candidata proeuropeană din partea GERB, Ţeţka Ţatceva, 58 de ani, a obţinut 35,7%.
Potrivit analiştilor, victoria generalului Radev ar putea duce la adoptarea unei poziţii mai favorabile Rusiei, în timp ce actualul şef al statului s-a distins prin intransigenţa sa faţă de Moscova. Candidatul socialiştilor s-a declarat favorabil unei ridicări a sancţiunilor europene împotriva Rusiei şi estimează că „Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) este de fapt rusească”.
În campanie, opozanţii lui Radev au lansat un apel la mobilizare împotriva „totalitarismului comunist” şi a „generalului roşu”, afirmând că revenire la putere a socialiştilor va duce la o „îngheţare a fondurilor europene”. Radev şi-a apărat neutralitatea, amintind că este „general al NATO format în SUA” şi subliniind că „apartenenţa la UE şi NATO nu are alternativă”.
Premierul Bulgar Boiko Borisov a reiterat duminică intenţia de a demisiona dacă Ţeţka Ţatceva, candidata la preşedinţie pe care o susţine, pierde cursa în favoarea candidatului sprijinit de socialişti, Rumen Radev, informează Novinite. În caz de cădere a guvernului, preşedintele în exerciţiu îi va mandata pe şefii partidelor să formeze un nou executiv, iar apoi în caz de eşec, probabil, el ar putea numi un guvern interimar. Noul preşedinte, care va prelua funcţia în 22 ianuarie, ar convoca alegeri anticipate.