Candidatul PSD a câştigat primăria Moeciu, la repetarea scrutinului

Primarul PSD din localitatea braşoveană Moeciu, Nicolae Clinciu, a câştigat alegerile cu 47,28 la sută din voturi, fiind urmat de Ioniţă Mircea Manea (PNL), la o diferenţă de 97 de voturi, după ce la scrutinul din 10 iunie îi despărţeau doar două voturi, existând suspiciuni de fraudă alectorală.
Romania TV
25 iun. 2012, 08:45
Candidatul PSD a câştigat primăria Moeciu, la repetarea scrutinului

La Moeciu, prezenţa la vot a fost de 76,94%, prezentându-se la urne 3.976 de locuitori, potrivit datelor furnizate de directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, Ion Popescu.

Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 2.961, primarul Nicolae Clinciu (PSD) obţinând 1.400 de voturi, respectiv 47,28 la sută. El a fost urmat de Ioniţă Mircea Manea (PNL), cu 1.303 voturi (44 la sută) şi de Gheorghe Dănuţ Darie, cu 201 voturi (6,79 la sută).

„Alegerile s-au desfăşurat fără probleme. Am avut o colaborare foarte bună şi cu poliţia şi jandarmii şi totul a decurs foarte bine. Am fost şi în inspecţie între orele 18.00 şi 22.00 şi colegii s-au mobilizat, iar la ora 02.00 toate situaţiile au fost predate la Biroul Electoral Judeţean”, a spus Elena Hach, preşedintele BEJ Braşov.

La Moieciu au fost reluate alegerile după ce Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că în 10 iunie au existat suspiciuni de fraudă, în urma unei sesizări a PNL care a cerut anularea rezultatelor şi reluarea scrutinului.

La scrutinul din 10 iunie, primarul în exerciţiu Nicolae Clinciu (PSD) a câştigat alegerile în faţa contracandidatului său, Ioniţă Manea (PNL), cu doar două voturi în plus.

Problema a fost semnalată după ce pe trei buletine de vot, validate în favoarea lui Clinciu, ştampila nu se vedea foarte clar. Iniţial, voturile au fost validate, însă Biroul electoral de circumscripţie locală Moeciu a decis să anuleze cele trei buletine, fapt care a schimbat clasamentul şi l-a adus pe Ioniţă Manea de la minus două voturi la un vot în plus faţă de Clinciu.

În schimb, reprezentanţii PSD au reclamat faptul că alte patru buletine (unul pentru Nicolae Clinciu şi trei pentru Ioniţă Manea) nu aveau ştampila de control, ceea ce atrăgea nulitatea acestora.

Duminică, zeci de mii de români au mers din nou la vot. Alegerile locale au fost reluate în şase localităţi din judeţele Braşov, Teleorman, Arad, Călăraşi, Constanţa şi Maramureş ţară. Încă de la primele ore s-au înregistrat şi primele incidente. Într-o localitate din Arad votul a fost întrerupt pentru jumătate de oră. La Mangalia, o femeie a venit să voteze şi a constatat că cineva semnase pe listă în locul ei.

Localnicii din comuna călărăşeană Curcani, unde duminică au fost reluate alegerile locale, au mers la urne încă de la primele ore ale dimineţii şi au stat la coadă să voteze. Votul a început la ora 7.00, iar organizatorii scrutinului au aşezat garduri pe aleile care fac legătura între şoseaua principală şi intrările în secţiile de vot pentru a evita posibilitatea ca oamenii să se împrăştie în curtea şcolii, aşa cum s-a întîmplat în urmă cu două săptămâni.

În Curcani, mai mulţi poliţişti şi jandarmi au fost prezenţi pentru a asigura paza şi ordinea la alegeri. În comuna Curcani sunt patru candidaţi la funcţia de primar şi 4.200 de persoane cu drept de vot.

În Mangalia erau aşteptaţi la urne aproape 36.000 de alegători. Procesul electoral a fost reluat pentru că în data de 10 iunie în unele secţii oamenii şi-au exprimat opţiunea electorală şi după ora 21.00, ora închiderii urnelor. La câteva ore de la începerea votului au apărut şi primele incidente. O femeie a reclamat că atunci când a mers să voteze a constatat că pe listele electorale apărea că îşi exercitase dreptul de vot. Femeia i-a sesizat pe poliţiştii din localitate, care au început cercetările pentru a stabili cum s-a ajuns la această situaţie.

Pentru funcţia de primar au fost organizate alegeri în localităţile Moeciu (judeţul Braşov), Răsmireşti (judeţul Teleorman) şi Târnova (judeţul Arad).

De asemenea, Biroul Electoral Central a mai decis repetarea alegerilor atât pentru postul de primar, cât şi pentru Consiliul Local în localităţile Curcani (judeţul Călăraşi) şi Mangalia (judeţul Constanţa).

În comuna Curcani, Alianţa Popular Creştină a sesizat BEC despre existenţa fraudei electorale și a solicitat anularea alegerilor din această circumscripţie. De asemenea, Eugen Marian Enciu, candidat la funcţia de primar al comunei Curcani din Partea PP-DD a adus, de asemene, la cunoștința BEC, că au existat nereguli în desfăşurarea procesului de votare.

În comuna Moeciu, preşedintele PNL – Organizaţia judeţeană Braşov, Aristotel Adrian, a solicitat BEC anularea alegerilor din această cirsumscripţie.

În Mangalia, judeţul Constanţa, PSD – Organizaţia Judeţeană Constanţa a solicitat anularea scrutinului din 10 iunie şi repetarea alegerilor.

În localitatea Târnova (jud. Arad), PDL a solicitat anularea alegerilor pe motiv că procesele verbale au avut corecturi, la o secţie de votare s-a deschis urna specială şi buletinele de vot au fost puse într-un sac nesigilat, dar şi pentru că votarea s-a prelungit după ora 21.00 pentru că erau 30 de persoane care nu au ajuns să voteze.

În Răsmireşti, judeţul Teleorman, Alianţa pentru Teleorman a contestat la BEC rezultatul alegerilor pe motiv că au fost şase voturi în plus faţă de numărul alegătorilor de pe lista. Candidatul USL a câştigat la o diferenţă de patru voturi.

În acelaşi timp, în circumscripţia Mireşu Mare din Maramureş s-a organizat turul doi al alegerilor, fiind situaţie de balotaj.

La alegerile din 10 iunie Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut cele mai multe mandate pentru funcţia de primar la alegerile locale: 1.322, adică 41,57% din voturi, fiind urmată de PDL cu 498 de mandate (15,66%) şi PSD cu 378 de mandate (11,88%), potrivit datelor finale după centralizarea proceselor verbale din toate cele 3.186 de circumscripţii electorale.

Pentru şefia consiliilor judeţene, USL a primit 36 de mandate cu 87,8%, UDMR are două mandate cu 4,87%, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală a obţinut un mandat – 2,43%, Mişcarea Creştin Liberală – un mandat, cu 2,43% şi PDL – un mandat, cu 2,43%.

La consiliile judeţene, USL a obţinut 723 mandate cu 54,03%, PDL are 212 mandate cu 15,84% şi PP-DD a obţinut 134 mandate cu 10,01%.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!