Candidatura lui Crin Antonescu, validată de Biroul Electoral Central. Antonescu l-ar accepta premier pe Ilie Bolojan

Biroul Electoral Central a validat marți, 11 martie, înregistrarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Antonescu este candidatul Alianței „România Înainte”, formată de PSD, PNL și UDMR.
Alina Costache
11 mart. 2025, 11:55
Candidatura lui Crin Antonescu, validată de Biroul Electoral Central. Antonescu l-ar accepta premier pe Ilie Bolojan

Candidatura lui Crin Antonescu, susținut de Alianța „România Înainte”, formată de PSD, PNL și UDMR, a fost validată de Biroul Electoral Central.

Crin Antonescu și-a depus duminică, la sediul BEC, candidatura pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a depus peste 1,7 milioane de semnături.

Crin Antonescu a fost întrebat, marţi, la RFI România, dacă simte că are sprijinul total al coaliţiei în această campanie.

”Da, nu am nici o îndoială în această privinţă dacă prin coaliţie înţelegem conducerile, decidenţii, la sensul cel mai larg, până la Congres, al forurilor acestor trei partide şi un grup parlamentar, cel al minorităţilor care mi-au acordat această susţinere şi mi-au propus această candidatură. Dacă asta înţelegem prin coaliţie, da, sprijinul e total, nu a avut nicio fisură, nu a avut niciun dubiu. Dacă înţelegem totalul votanţilor posibili, estimabili, ai acestor formaţiuni politice, aici cred că nimeni nu poate să aibă pretenţia  totalităţii, unanimităţii, nu poate să aibă pretenţia că ştie ce vor vota fiecare. Este o dispută mai mare ca niciodată pe nişte alegători care nu mai respectă de bună vreme consemnele de partid, nici înainte nu le-au respectat întru totul şi am exemple celebre. Deci este o bătălie absolut deschisă şi sigur că este rolul meu de candidat să discut, să câştig votul fiecărui alegător PSD-ist, alegător liberal sau alegător UDMR”, a declarat Antonescu.

Citește și: Ilie Bolojan, avertisment privind alegerile din mai: „Fac apel la toate instituţiile şi cetăţenii să se comporte responsabil, să avem alegeri libere şi corecte”

El a mai fost întrebat dacă vocile din PNL şi PSD care i-au cerut retragerea din cursa prezidenţială în favoarea lui Ilie Bolojan nu îi slăbesc poziţia.

”Nu. În interiorul partidelor au existat foarte puţine voci care au cerut acest lucru. (…)  Nu, nu îmi slăbeşte poziţia. Sigur că există în structura unor partide încă mari, cu ramificaţii teritoriale, cu vreo 3.000 de primari, sigur că pot să existe opinii diverse, pot să existe grade diferite de angajare într-o astfel de campanie. Nimeni nu este absurd, nimeni nu-şi face iluzii, nu ar mai fi trebuit să facem alegeri dacă toate aceste structuri politice, cu toată ramificaţia şi influenţa lor, erau decisive. Eu vorbesc doar de ce m-aţi întrebat, de sprijinul politic al Coaliţiei”, a spus Crin Antonescu.

Citește și: Protest în faţa CCR: s-au strâns câteva sute de susţinători ai lui Călin Georgescu. Contestaţia se dezbate marţi, 11 martie, de la ora 17:00

El a mai explicat de ce sprijinul coaliţiei este un avantaj, dar de ce poate reprezenta şi un dezavantaj. ”De altfel, sprijinul politic al Coaliţiei este un avantaj în sensul logisticii, în sensul susţinerii campaniei, în sensul circuitelor de transmitere a unui mesaj, dar poate fi şi un dezavantaj atunci când te gândeşti la faptul că un om care nu a fost zece ani în politica românească, deci nu are niciun merit, dar nicio vină, pentru tot ceea s-a întâmplat în ultimii ani, un deceniu, în politica românească poartă totuşi, vrând nevrând, şi povara imaginii nu foarte atrăgătoare a guvernelor din ultimii ani şi din momentul de faţă”, a mai declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu: „Dacă o majoritate parlamentară l-ar propune pe Ilie Bolojan, nu văd nici un motiv pentru a respinge o asemenea propunere”

Întrebat dacă l-ar propune pe Ilie Bolojan pentru funcţia de premier, Crin Antonescu nu a exclus această variantă, dar cu anumite condiţii.

Întrebat dacă simte că are sprijinul total al coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu a răspuns: „Da, n-am nici o îndoială în această privinţă, dacă prin coaliţie înţelegem conducerile, decidenţii, la sensul cel mai larg, până la Congres al forurilor acestor trei partide şi un grup parlamentar, cel al minorităţilor, care mi-au acordat această susţinere şi mi-au propus această candidatură. Dacă asta înţelegem prin coaliţie, da, sprijinul e total, n-a avut nici o fisură, n-a avut nici un dubiu. Dacă înţelegem totalul votanţilor posibili, estimabili, ai acestor formaţiuni politice, aici cred că nimeni nu poate să aibă pretenţia totalităţii, unanimităţii, nu poate să aibă pretenţia că ştie ce vor vota fiecare. Este o dispută mai mare ca niciodată pe nişte alegători care nu mai respectă de bună vreme consemnele de partid (…), deci este o bătălie absolut deschisă şi sigur că este rolul meu de candidat să disput, să câştig votul fiecărui alegător pesedist, alegător liberal sau alegător UDMR”.

Întrebat dacă îl slăbeşte faptul că apar voci care-i cer să se retragă din cursă în favoarea lui Ilie Bolojan, Crin Antonescu a răspuns: „Nu, în interiorul partidelor au existat foarte puţine voci care au cerut acest lucru (…). Am exprimat de multe ori preţuirea intelectuală pentru domnul Valeriu Stoica, preţuire politică nu am de ce să exprim în mod exagerat în acest moment şi chiar nu e semnificativ în raport cu toată conducerea partidului, în frunte cu Ilie Bolojan la vremea respectivă, cu un Consiliu Naţional al partidului, în care din şase sute şi ceva de voturi, unde şi domnul Stoica e membru de altfel, a existat o singură abţinere (…). Nu-mi slăbeşte poziţia”.

Întrebat, de asemenea, dacă l-ar propune premier pe Ilie Bolojan, în cazul în care ar ajunge preşedinte, Crin Antonescu a răspuns: „Dacă aş fi în situaţia în care în urma unei demisii sau în urma unei căderi a Guvernului, în urma unei moţiuni de cenzură sau în urma unor alegeri anticipate sau nu, o majoritate parlamentară l-ar propune pe Ilie Bolojan, nu văd nici un motiv pentru a respinge o asemenea propunere”.

Întrebat dacă ar pleda în interiorul coaliţiei pentru schimbarea Guvernului, în cazul în care ar ajunge preşedinte, Crin Antonescu a explicat: „Nu. Dacă voi ajunge preşedinte, nu voi pleda pentru nimic în interiorul coaliţiei şi nu voi fi în interiorul coaliţiei. Dacă voi ajunge preşedinte, voi pleda pentru ceea ce îmi prescrie Constituţia, pentru buna funcţionare a Guvernului”.

Întrebat dacă asta ar însemna că Marcel Ciolacu ar rămâne premier cu el preşedinte, Crin Antonescu a replicat: „Păi, ar fi anticonstituţional, n-am cum să-l schimb (…). Înţelegerile politice ale coaliţiei sunt ale coaliţiei, preşedintele nu mai este membru al coaliţiei, eu nu sunt domnul Băsescu, nu sunt domnul Iohannis, eu nu voi aranja lucrurile în interiorul unei coaliţii, nu voi forţa lucrurile în interiorul unui partid, astea sunt lucruri care în democraţie trebuie să se desfăşoare natural şi să lămurim cu domnul Ciolacu, pentru că există candidaţi care vând pielea ursului din pădure, inclusiv domnul Ponta, care îl schimbă pe domnul Ciolacu, nu, nu poate să-l schimbe. Dacă acest Guvern va face lucruri care în opinia mea, ca preşedinte, nu sunt conforme cu buna guvernare, cu interesul naţional, voi avea o discuţie cu primul-ministru, voi avea o discuţie cu Guvernul, voi participa la şedinţe de Guvern, cum îmi dă dreptul Constituţia, mă voi pronunţa public, dar nu are nici un rost să pornim de la ideea că alegerea unui preşedinte atrage automat după sine reaşezarea Guvernului sau aducerea unui nou prim-ministru. Astea sunt chestiuni electoraliste şi eu nu mă pretez”.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul echivalent cu o bombă. Se consumă în neștire de Paște
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă