UNPR, partidul înfiinţat de ministrul Gabriel Oprea, anunţă în ultima vreme tot mai multe cazuri de primari care îşi vor părăsi partidul, iar la alegerile de anul acesta vor candida din partea uneperiştilor.
Ministrul însuşi s-a lăudat în direct, la România TV, că numărul lor a ajuns la 300. Cifra anunţată de Oprea nu este însă o certitudine, întrucât nu e vorba de primari înscrişi, ci de primari care doar şi-au anunţat intenţia de a candida sub culorile UNPR. Iar majoritatea sunt în continuare în partidele de la care au anunţat că pleacă.
Conform prevederilor legale, dacă demisionează din partidele lor, edilii şi-ar pierde funcţiile de primari. Astfel că, singura modalitate prin care ei s-ar putea înscrie în UNPR ar fi să fie daţi afară din formaţiunile lor actuale. Numai că partidele lor nu dau semne că vor să-i excludă.
Nici o grabă la PNL Iaşi
Unul dintre judeţele unde UNPR a adunat câţiva edili este Iaşiul. Printre aceştia – primarul PNL din localitatea Mogoşeşti-Siret, Damian Butnariu şi primarul PNL din comuna ieşeană Victoria, Daniel Creţu, după cum ne informează pagina de internet a partidului condus de generalul Oprea.
Relu Fenechiu, lider al PNL Iaşi şi totodată vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, a declarat pentru RTV.NET că nu a exclus nici un primar, deşi – susţine el- partidul decisese să le uşureze soarta primarilor.
„Am primit mandat din partea Delegaţiei Permanente Judeţene să semnez demiterea oricărui primar care vine şi mi-o cere. N-a venit nici unul„, a declarat Fenechiu.
Mai mult, el spune că e convins că, în alegeri, primarii vor candida, de fapt, sub sigla PNL.
„Oamenilor ăstora li se promit tot felul de lucruri, că li se vor da bani pentru a-şi face proiectele. Eu îi cunosc bine. Atâta timp cât vin la şedinţele noastre nu-mi fac probleme. Mai ales în judeţul Iaşi, unde USL are toate şansele de a câştiga alegerile„, spune el.
La fel şi la PSD
Un alt caz unde excluderile întârzie să apară este la PSD Braşov.
„Doar pe unul singur l-am exclus – pe primarul de la Moeciu. Pe Clinciu. Pentru că este cel pe care l-am ajutat cel mai mult şi nu trebuia să facă asta. Pentru ceilalţi, vom analiza de la caz la caz„, a declarat, pentru RTV.NET, liderul organizaţiei, vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă.
Conform paginii de internet a progresiştilor, printre primarii social-democraţi braşoveni care şi-au mai manifestat intenţia de a candida pentru UNPR sunt cel din Ungra, Traian Stanciu, şi cel din Voila – Gheorghe Ovidiu Şerban.
Solomon ţipă că vrea exclus, PDL se face că nu-l aude
Un alt primar care a anunţat că la alegeri va candida sub sigla UNPR este cel al Craiovei, Antonie Solomon.
Întrebat dacă Solomon mai e sau nu membru PDL, Marinică Dincă, preşedintele PDL Craiova, se face că nu înţelege.
„Păi, ar trebui să-l întrebaţi pe dumnealui dacă şi-a depus demisia„, a răspuns el ironic, la întrebarea RTV.NET.
Dincă susţine sus şi tare că partidul nu încearcă să-l păstreze pe Solomon. „Nu sunt negocieri, ba din contră. Ca să citez un vechi proverb, dragoste cu forţa nu se poate„. Întrebat de ce, în cazul acesta, nu-l exclud, democrat-liberalul invocă procedura mult prea complicată.
„Pentru un singur om, nu are sens să derulăm toate aceste proceduri, nu înţeleg de ce ar trebui să deranjăm toţi membrii de partid pentru asta. Ar trebui convocat Consiliul de Coordonare Locală, care se convoacă o dată la şase luni, iar până acolo ar trebui să treacă mai înainte prin trei structuri, comisii„, a declarat Marinică Dincă pentru RTV.NET.
„E mai uşor să aduci un om decât să dai unul afară„, conchide el tot ironic.
Piedone, întins pe trei fronturi
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, face un joc triplu, nu dublu.
Este purtat pe la mai toate adunările importante ale UNPR din Bucureşti şi chiar din ţară. Mai mult, Elena Udrea a anunţat că, anul acesta, Piedone va fi şef şi peste pedelişti nu numai peste progresişti, întrucât va avea rolul de coordonator al campaniei electorale comune PDL-UNPR.
Cu toate acestea, Piedone este în continuare membru al PC. Iar când vine vorba de excludere, conservatorii mai degrabă bâlbîie răspunsul. Ei invocă faptul că procedurile de excludere sunt complicate şi îi cer acestuia să îşi dea demisia.
Liderul PC, Daniel Constantin, declara la momentul trecerii lui Piedone în tabăra lui Oprea că aşteaptă demisia acestuia. Deşi a ameninţat că, în forul de conducere al PC, va pune problema excluderii acestuia, acest lucru nu s-a întâmplat. Totul s-a limitat la dizolvarea conducerilor organizaţiilor Bucureşti şi din Sectorul 4 ale PC, în fruntea cărora se afla Piedone.
Astăzi, Daniel Constantin evită să vorbească despre subiect. El a refuzat să răspundă întrebărilor RTV.NET privind excluderea lui Piedone. Cert este că excluderea acestuia ar însemna ca PC sa piardă postul de primar la Sectorul 4.
Telenovela de la Voluntari. Primar împotriva legii
Florentin Pandele, primarul din Voluntari, este unul dintre puţinii edili ai UNPR care figurează ca membru al acestui partid, mai mult ca vicepreşedinte la nivel naţional.
Preşedintele PSD Voluntari, Mihai Barbu, a declarat, pentru RTV.NET, că, înainte să plece la UNPR, Pandele şi-ar fi pus la cale propria excludere din partid, dar decizia a fost semnată de o altă persoană.
Decizia nu a fost validată de către PSD Ilfov, fapt ce a făcut ca organizaţia din Voluntari să ceară prefectului Dan Cornel Baranga să-l revoce pe Pandele deoarece s-a înscris într-un alt partid. Prefectul, colaborator apropiat al lui Gabriel Oprea, a refuzat invocând faptul că are o hârtie de la PSD Ilfov, semnată chiar de către preşedintele Robert Negoiţă, prin care este validată excluderea.
Cum Negoiţă nu a semnat niciodată un asemenea document, PSD a sesizat Parchetul invocând falsul şi uzul de fals. Procurorii susţin că nu sunt întrunite elementele săvârşirii acestor infracţiuni, iar acum PSD a contestat acest verdict.
De altfel, Barbu spune că 17 dintre cei 19 consilieri locali din Voluntari, care au trecut la UNPR, ar trebui să-şi piardă mandatele, însă Consiliul Local nu se va reuni niciodată pentru a vota propria-i decimare.
În Ilfov, mai sunt primari în alte patru comune care activează în UNPR fără să fi fost excluşi din PSD, la Nuci, Dobroieşti, Corbeanca şi Domneşti.
„Nu i-am exclus pentru că le-am face un bine, ar putea să activeze şi să obţină funcţii în UNPR. Aşa că îi lăsăm într-o stare de incertitudine„, a declarat Barbu.
STRATEGIA „Du-te, ia-le banii şi vino înapoi”
Cea mai frecventă cauză pe care liderii USL o atribuie migraţiei primarilor lor către partidele de la Putere este accesul la finanţare. De nenumărate ori, USL-iştii au afirmat public că edilii primesc bani în funcţie de culoarea politică şi că li se promit fonduri dacă trec în tabăra puterii.
Unul dintre membrii importanţi ai USL a declarat pentru RTV.NET că nu-şi va exclude primarii care au anunţat că vor candida în tabăra Puterii. Motivul? S-a înţeles cu ei ca o dată ce edilii îşi vor fi primit banii, ei să renunţe la candidatura sub culorile adverse.
„E bine pentru comunitate pentru că aşa îşi pot finanţa şi ei proiectele. Dacă ăştia de la UNPR sunt fraieri, să se ducă să le ia banii. Care-i problema? Du-te domnule, ia-le banii şi apoi vino înapoi!”, a declarat un membru important al Opoziţiei, care a dorit să nu-i fie menţionat numele.
Pe de altă parte, UNPR îşi ia măsuri de precauţie. În Ilfov, primarii veniţi de la PSD au fost puşi să semneze încă de pe acum declaraţia că vor candida pentru un nou mandat în numele Uniunii. Dacă vor fi aleşi tot în numele PSD, îşi vor pierde mandatul.