Canicula a adus mai repede pepeni româneşti în pieţe. Cât costă „lubeniţa” de Dăbuleni

Au apărut primii pepeni românești în pieţele din Bucureşti. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.
Alina Costache
23 iun. 2024, 07:52
Canicula a adus mai repede pepeni româneşti în pieţe. Cât costă

Au apărut primii pepeni româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul piperat. În Bucureşti, kilogramul de pepene roșu costă 6 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 60 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.

Canicula a scos mai devreme pepenii româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul piperat.

Ce sunet are pepenele necopt. Greşeala pe care o faci în piaţă. Cum alegi un pepene verde copt, dulce şi fără calorii multe

Kilogramul de pepene roșu costă 6 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 60 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.

De vină ar fi costurile ridicate în special cu mâna de lucru, spun producătorii. Din cauza temperaturilor ridicate, tot mai puțini oameni sunt dispuși să meargă la recoltat pe câmp. Cu toate acestea, de la fermă la piață, prețul pepenului se triplează.

Kilogramul de pepene roșu se vinde la 6 lei. Asta înseamnă că pentru o lubeniță de 10 kilograme, oamenii scot din buzunar 60 de lei pentru a se îndulci cu desertul verii. Cel galben este și mai scump, între 10 și 12 lei kilogramul.

Producătorii spun că prețurile vor scădea din iulie, atunci când pe piață vor apărea tot mai mulți pepeni.

Secretul prin care vei cumpăra pepeni perfecţi. Trucul pe care doar producătorii îl ştiu

Pepenele roșu, dulce, zemos, este preferat de români, mai ales când simt nevoia să se răcorească. De multe ori, însă, alegerea acestuia a produs dezamăgire, în locul unui pepene dulce și copt fiind cumpărat unul fără gust. Există câteva trucuri, de mare ajutor în alegerea corectă a unui pepene roșu copt, care va avea gustul dorit, aceastea fiind dezvăluite de BrightSide.

Primul element distinctiv, poate cel mai important, este acela că exteriorul nu trebuie să fie perfect. Niciun pepene copt nu are coaja impecabilă. Astfel, trebuie ales unul care are imperfecțiuni, dar și în acest caz există mai multe variabile de care trebuie să se țină cont.

Citește și  Cum e cel mai bine să tai pepenele. Cea mai bună variantă ca să nu te murdărești

Pe coajă este bine să existe așa zisele pete. Atenție, însă, niciodată nu trebuie cumpărat un pepene care are pete albe, ci galbene sau portocalii. Culoarea petei de pe coajă arată cât de copt este pepenele. De asemenea, foarte important, pe coajă există acele dungi maronii, de multe ori considerate dizgrațioase. Nu trebuie să te lași păcălit, acestea fiind cauzate de faptul că florile au fost polenizate de mai multe ori. Iar dacă albinele l-au ales, înseamnă că acel pepene este unul dulce.

Întotdeauna este recomandat să verifici coada pepenelui. Dacă este uscată, înseamnă că pepenele este copt, iar dacă este verde este un semn clar că a fost cules de puțin timp și nu va fi foarte dulce.

Citește și Pepene roşu cu sare. Trucul genial împrumutat de la cofetari schimbă tot!

O dilemă a reprezentat-o mereu, la alegerea unui pepene roșu, forma pe care acesta o are. Pepenele care are o formă alungită, ovală, va fi întodeauna mai zemos, iar cel care are o formă rotundă se presupune că este mai dulce. Alegerea va ține cont, în acest caz, de preferințele fiecărui cumpărător.

În fine, un alt truc îl reprezintă greutatea pepenelui. În generale, este recomandat să cumperi pepeni de dmensiuni medii. Dar, care regulă generală,  dacă atunci când il ții în mâini ți se pare că este mai greu decât ți-ai fi imaginat, înseamnă că aii făcut alegerea corectă.

Ce beneficii uluitoare are consumul de pepene roșu. Iată de ce ar trebui inclus în dieta ta

Consumul de pepene roșu are foarte multe beneficii. În primul rând, poate să crească aportul de nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și fibre. De asemenea, poate reduce acizii grași saturați și zaharurile adăugate. Pepenele poate proteja funcțiile cardiovasculare și susține sănătatea cardio-metabolică.

Ce beneficii are consumul de pepene roșu

Pepenele roșu poate intensifica absorbția de nutrienți și poate îmbunătăți calitatea generală a dietei. Acesta aduce un aport mai mare de: fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina B6 și carotenoide, cum este licopenul. Are un aport scăzut de zaharuri adăugate și acizi grași saturați. Sucul din pepene roșu protejează funcția vasculară, în cazurile de hiperglicemie. Pe lângă conținutul bogat în L-citrulină și L-arginină, acesta reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. În plus, joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor inimii.

Citește și Kombucha, băutura minune pe care o poți consuma în loc de apă. Ce spune Mihaela Bilic

Conține 92% apă, ajută la hidratarea corpului

Organismul, cu atât mai mult în această perioadă caniculară, are nevoie de apă. Iar pepenele roșu conține apă în proporție de 92%, ceea ce te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat.

Reduce tensiunea arterială

Un alt beneficiu e că pepenele roșu conține citrulină, un aminoacid ce ajută circulația sângelui și reduce tensiunea arterială. În plus, licopenul oferă avantajul de a diminua riscurile de apariție a atacurilor de cord, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu.

Susține antrenamentele fizice

Conținutul său bogat de apă, aminoacizii și antioxidanții susțin antrenamentele fizice. Are un conținut crescut de potasiu, un mineral ce poate calma durerile cauzate de efortul fizic. Poți bea suc de pepene roșu, după ce transpiri, pentru a preveni durerile musculare.

Citește și Cele mai recomandate fructe pe timpul verii. Iată de ce te ajută să treci mai ușor peste perioadele caniculare

Protejează articulațiile

Unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu este că poate proteja articulațiile. Pepenele roșu are un pigment natural numit beta-criptoxantină, care poate proteja articulațiile împotriva inflamației. Unii specialiști consideră că, în timp, dacă îl consumi în mod constant, acesta poate diminua riscul de apariție a artritei reumatoide.

Risc scăzut de apariție a cancerului

Pepenele roșu are culoarea roșie datorită antioxidantului numit licopen. Poate reduce riscul de apariție a cancerului și diabetului. Conținutul său depășește valorile nutriționale ale oricărui fruct sau legumă. Dacă vrei să fii sigur că alegi un pepene cu un conținut mare de licopen, consumă unul cu pulpa de culoare roșu aprins, în loc să consumi unul portocaliu sau galben. De asemenea, pepenii copți și cei fără semințe au un conținut mai mare de licopen.

E folosit pentru măști faciale

Un alt beneficiu al pepenelui roșu e efectul calmant asupra pielii. Are substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A, victima B6 sau vitamina C, care pot face pielea să fie moale, netedă șu suplă. De multe ori e folosit ca ingredient în realizarea măștilor faciale.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Lista localităților care vor primi apă potabilă doar câteva ore pe zi. Limitările durează până pe 31 august
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Aproape 200 de magazine și restaurante de pe litoral verificate, amenzi de peste 400.000 de lei
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?