Canicula a adus mai repede pepeni româneşti în pieţe. Cât costă „lubeniţa” de Dăbuleni

Au apărut primii pepeni românești în pieţele din Bucureşti. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.
Alina Costache
23 iun. 2024, 07:52
Canicula a adus mai repede pepeni româneşti în pieţe. Cât costă

Au apărut primii pepeni româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul piperat. În Bucureşti, kilogramul de pepene roșu costă 6 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 60 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.

Canicula a scos mai devreme pepenii româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul piperat.

Ce sunet are pepenele necopt. Greşeala pe care o faci în piaţă. Cum alegi un pepene verde copt, dulce şi fără calorii multe

Kilogramul de pepene roșu costă 6 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 60 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.

De vină ar fi costurile ridicate în special cu mâna de lucru, spun producătorii. Din cauza temperaturilor ridicate, tot mai puțini oameni sunt dispuși să meargă la recoltat pe câmp. Cu toate acestea, de la fermă la piață, prețul pepenului se triplează.

Kilogramul de pepene roșu se vinde la 6 lei. Asta înseamnă că pentru o lubeniță de 10 kilograme, oamenii scot din buzunar 60 de lei pentru a se îndulci cu desertul verii. Cel galben este și mai scump, între 10 și 12 lei kilogramul.

Producătorii spun că prețurile vor scădea din iulie, atunci când pe piață vor apărea tot mai mulți pepeni.

Secretul prin care vei cumpăra pepeni perfecţi. Trucul pe care doar producătorii îl ştiu

Pepenele roșu, dulce, zemos, este preferat de români, mai ales când simt nevoia să se răcorească. De multe ori, însă, alegerea acestuia a produs dezamăgire, în locul unui pepene dulce și copt fiind cumpărat unul fără gust. Există câteva trucuri, de mare ajutor în alegerea corectă a unui pepene roșu copt, care va avea gustul dorit, aceastea fiind dezvăluite de BrightSide.

Primul element distinctiv, poate cel mai important, este acela că exteriorul nu trebuie să fie perfect. Niciun pepene copt nu are coaja impecabilă. Astfel, trebuie ales unul care are imperfecțiuni, dar și în acest caz există mai multe variabile de care trebuie să se țină cont.

Citește și  Cum e cel mai bine să tai pepenele. Cea mai bună variantă ca să nu te murdărești

Pe coajă este bine să existe așa zisele pete. Atenție, însă, niciodată nu trebuie cumpărat un pepene care are pete albe, ci galbene sau portocalii. Culoarea petei de pe coajă arată cât de copt este pepenele. De asemenea, foarte important, pe coajă există acele dungi maronii, de multe ori considerate dizgrațioase. Nu trebuie să te lași păcălit, acestea fiind cauzate de faptul că florile au fost polenizate de mai multe ori. Iar dacă albinele l-au ales, înseamnă că acel pepene este unul dulce.

Întotdeauna este recomandat să verifici coada pepenelui. Dacă este uscată, înseamnă că pepenele este copt, iar dacă este verde este un semn clar că a fost cules de puțin timp și nu va fi foarte dulce.

Citește și Pepene roşu cu sare. Trucul genial împrumutat de la cofetari schimbă tot!

O dilemă a reprezentat-o mereu, la alegerea unui pepene roșu, forma pe care acesta o are. Pepenele care are o formă alungită, ovală, va fi întodeauna mai zemos, iar cel care are o formă rotundă se presupune că este mai dulce. Alegerea va ține cont, în acest caz, de preferințele fiecărui cumpărător.

În fine, un alt truc îl reprezintă greutatea pepenelui. În generale, este recomandat să cumperi pepeni de dmensiuni medii. Dar, care regulă generală,  dacă atunci când il ții în mâini ți se pare că este mai greu decât ți-ai fi imaginat, înseamnă că aii făcut alegerea corectă.

Ce beneficii uluitoare are consumul de pepene roșu. Iată de ce ar trebui inclus în dieta ta

Consumul de pepene roșu are foarte multe beneficii. În primul rând, poate să crească aportul de nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și fibre. De asemenea, poate reduce acizii grași saturați și zaharurile adăugate. Pepenele poate proteja funcțiile cardiovasculare și susține sănătatea cardio-metabolică.

Ce beneficii are consumul de pepene roșu

Pepenele roșu poate intensifica absorbția de nutrienți și poate îmbunătăți calitatea generală a dietei. Acesta aduce un aport mai mare de: fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina B6 și carotenoide, cum este licopenul. Are un aport scăzut de zaharuri adăugate și acizi grași saturați. Sucul din pepene roșu protejează funcția vasculară, în cazurile de hiperglicemie. Pe lângă conținutul bogat în L-citrulină și L-arginină, acesta reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. În plus, joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor inimii.

Citește și Kombucha, băutura minune pe care o poți consuma în loc de apă. Ce spune Mihaela Bilic

Conține 92% apă, ajută la hidratarea corpului

Organismul, cu atât mai mult în această perioadă caniculară, are nevoie de apă. Iar pepenele roșu conține apă în proporție de 92%, ceea ce te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat.

Reduce tensiunea arterială

Un alt beneficiu e că pepenele roșu conține citrulină, un aminoacid ce ajută circulația sângelui și reduce tensiunea arterială. În plus, licopenul oferă avantajul de a diminua riscurile de apariție a atacurilor de cord, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu.

Susține antrenamentele fizice

Conținutul său bogat de apă, aminoacizii și antioxidanții susțin antrenamentele fizice. Are un conținut crescut de potasiu, un mineral ce poate calma durerile cauzate de efortul fizic. Poți bea suc de pepene roșu, după ce transpiri, pentru a preveni durerile musculare.

Citește și Cele mai recomandate fructe pe timpul verii. Iată de ce te ajută să treci mai ușor peste perioadele caniculare

Protejează articulațiile

Unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu este că poate proteja articulațiile. Pepenele roșu are un pigment natural numit beta-criptoxantină, care poate proteja articulațiile împotriva inflamației. Unii specialiști consideră că, în timp, dacă îl consumi în mod constant, acesta poate diminua riscul de apariție a artritei reumatoide.

Risc scăzut de apariție a cancerului

Pepenele roșu are culoarea roșie datorită antioxidantului numit licopen. Poate reduce riscul de apariție a cancerului și diabetului. Conținutul său depășește valorile nutriționale ale oricărui fruct sau legumă. Dacă vrei să fii sigur că alegi un pepene cu un conținut mare de licopen, consumă unul cu pulpa de culoare roșu aprins, în loc să consumi unul portocaliu sau galben. De asemenea, pepenii copți și cei fără semințe au un conținut mai mare de licopen.

E folosit pentru măști faciale

Un alt beneficiu al pepenelui roșu e efectul calmant asupra pielii. Are substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A, victima B6 sau vitamina C, care pot face pielea să fie moale, netedă șu suplă. De multe ori e folosit ca ingredient în realizarea măștilor faciale.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte