Un bărbat a murit în Suceava după ce a mers mai mulţi kilometri prin soare. Omul nu era cunoscut cu afecţiuni cronice, dar căldura şi soarele puternic l-au răpus. Dumitru Serafim, în vârstă de 78 de ani, din Rădăuţi, a căzut pe stadă, ieri dimineaţă, din cauza căldurii şi nu a mai putut fi resuscitat. Peste 20 de suceveni au solicitat ajutor la Ambulanţă după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii. Medicii suceveni au tratat leşinuri şi lipotimii, un infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale şi crize de hipertensiune, toate cauzate de caniculă.
De asemenea, în cursul zilei de miercuri, Ionel Daraban, în vârstă de 41 de ani, a căzut pe stradă, tot în Suceava. Rezultatele necropsiei au confirmat că bărbatul a murit de insuficienţă cardio-respiratorie acută din cauza căldurii.
Citeşte şi PUHOI de TURIŞTI la MARE. Radiaţii periculoase pun în pericol viaţa celor de pe litoral VIDEO
Un tânăr de 23 de ani care lucra pe santierul drumului judetean Baia Sprie–Barsana a suferit un stop cardio-respirator si nu a mai putut fi readus la viaţă prin manevrele de resuscitare. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures au mers la fata locului si au deschis o ancheta. Vineri, un bărbat din judeţul Brăila a căzut şi el secerat de căldura sufocantă şi şi-a pierdut viaţa.
Un alt bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis de canicula in satul Filipesti, comuna Sudila-Gaiseanca. Barbatul, cunoscut cu probleme cardiace, a cazut pe strada, in timp ce se intorcea de la magazin.
Pentru a se evita situaţiile de acest gen, reprezentanţii serviciului de urgenţă au făcut o serie de recomandări. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat, cum ar fi magazine, spaţii publice.
„Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe. Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină, cum ar fi cafea, ceai, cola. Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool, inclusiv bere pentru că vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei„, se precizează în comunicatul de presă al ISU Suceava.
Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme.
MS subliniază într-un comunicat că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.
Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.
„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, se precizează în comunicatul de presă.
MS arată că, dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
„Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate„, recomandă MS.