Primele măsuri anti-caniculă din Bucureşti au fost luate încă de luni, când vremea a început să devină deosebit de călduroasă în toată ţara, cu temperaturi de 35-36 de grade Celsius. Astfel, mai multe puncte de prim ajutor şi 20 de corturi medicale anti-caniculă au început să fie amenajate de către Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) imediat după emiterea avertizărilor de caniculă de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF), luni s-au înregistrat în Capitală peste 20 de leşinuri în spaţii publice, SABI suplimentând echipajele şi trimiţând voluntari la corturile anticaniculă. În cursul zilei de luni au fost peste 840 de apeluri direcţionate către SABI, dintre care peste 400 au fost urgenţe. Între acestea din urmă au fost 63 de lipotimii, dintre care 21 în spaţii publice.
SABI a suplimentat deja numărul de ambulanţe cu şapte în timpul zilei de luni şi două echipaje în plus noaptea. Marţi vor lucra cu opt echipaje mai mult, iar 10 voluntari ai SABI vor acorda asistenţă cetăţenilor la corturile anticaniculă din Capitală, scrie Mediafax.
Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide, fără să aştepte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.
De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Corturi medicale anticaniculă au fost amenajate în mai multe zone din Capitală, având în vedere avertizările de caniculă emise de meteorologi, anunță Primăria Municipiului București (PMB).
Potrivit PMB, corturile medicale anticaniculă sunt situate în: Piața Victoriei, Piața Romană — rond ASE și metrou, Piața Universității — Spital Colțea și Arhitectură, Piața Unirii — Magazin Unirea, Regina Maria și Piața 11 iunie, Piața C.A. Rosetti, Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Piața Roma, Gara de Nord, Parcul Carol, urmând ca până marți seara să fie funcționale și corturile din zonele Piața Moghioroș, Piața Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Cișmigiu, Piața Muncii, Piața Crângași și Magazinul Bucur Obor.
Începând de marți seara vor fi amplasate puncte suplimentare de răcorire (dușuri stradale) în următoarele zone: Unirii (Hanul lui Manuc), Parcul Cișmigiu, str. Lipscani, Piața Universității (Dunărea), Piața Universității (Teatrul Național), Lascăr Catargiu (Magazin Orange), Piața Victoriei (Guvern), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), respectiv Parcul Herăstrău (intrarea Arcul de Triumf).
În cadrul unei ședințe operative de marți cu toți factorii implicați în luarea măsurilor privind protecția bucureștenilor în zilele cu temperaturi caniculare, primarul general Sorin Oprescu a solicitat ca, acolo unde este posibil, ștrandurile să fie deschise și pe timpul nopții, menținând totodată și măsurile de supraveghere și pază.
VEZI şi Cum să-ţi faci un aparat de aer condiţionat în 15 minute VIDEO
„Bucureștiul se află sub avertizare de cod galben zilele acestea, dar probabil ne vom confrunta cu temperaturi ridicate până la sfârșitul lunii. Este important să avem o bună colaborare, o reacție promptă, iar fiecare să își facă treaba așa cum trebuie pentru a reuși să-i protejăm pe oameni atât cât putem de aceste temperaturi. Mă refer în primul rând la măsurile de prim ajutor acordate pe stradă, în corturile anticaniculă, sau în farmacii. De aceea vă rog să acordați toată atenția asigurării dotărilor necesare pentru corturile de prim ajutor: apă, medicamente, personal medical, etc. În ceea ce privește curățenia, rog operatorii de salubritate să stropească de cel puțin două ori pe zi carosabilul, trotuarele și marile piețe și zone pietonale”, a menționat Oprescu.
O atenție sporită va fi acordată evacuării depozitelor de deșeuri necontrolate, iar deșeurile menajere de la unitățile de alimentație vor fi ridicate zilnic sau ori de câte ori este necesar în cursul unei zile.
Direcția de Asistență Socială (DGASMB) are amenajate mai multe puncte de prim ajutor unde bucureștenii pot beneficia de apă și aer condiționat în intervalul orar 8,00 — 16,30: sediile DGASMB de pe străzile Foișorului și Salcetului, Cantinele sociale Grivița, Agricultori, Ferentari, Sfântul Constantin, Policlinica socială Baba Novac și Santhe fitoceainărie (în intervalul 8,00 — 22,00).
Șase puncte de prim ajutor pentru caniculă au fost amenajate în containere în sectorul 4, pentru al treilea an consecutiv, potrivit unui comunicat al autorității locale.
Primul ajutor se asigură în punctele fixe existente în zonele intens traficate pietonal, precum Metrou Șincai, Piața Progresul, Piața Sudului, Big Berceni, Piața Străduinței și Metrou Brâncoveanu.
Containerele dispun de aer condiționat, branșare la instalația electrică, de apă și canal, grup sanitar, pat pliant, trusă medicală de prim ajutor, tensiometre, teste de glicemie, masă, scaune, dozator cu apă potabilă și pahare de unică folosință.
Pe lângă faptul că se pot răcori și hidrata, în interiorul containerelor cetățenii pot beneficia de asistență medicală oferită de echipe de voluntari ai Crucii Roșii sector 4.
Bucureştiul, împreună cu alte 32 de judeţe din ţară, se află, marţi, sub incidenţa unui cod galben de caniculă. Meteorologii au anunţat temperaturi de 35-37 grade Celsius şi disconfort termic accentuat. Alte patru judeţe din vestul ţării se află, tot marţi, sub avertizare cod portocaliu de caniculă, fiind anunţate temperaturi de 38-39 de grade.
Citeşte şi România, PÂRJOLITĂ de CANICULĂ. Temperaturi sufocante de 40 de grade la umbră, 50 de grade la soare