Săptămâna aceasta, temperaturile medii vor ajunge şi la 38 de grade în zona Banatului, unde în câmpie sunt posibile şi temperaturi de 40 de grade la amiază. Şi în Maramureş şi Crişana, temperaturile vor ajunge la 36-37 de grade Celsius, adică cu peste 10 grade faţă de normal.
COD GALBEN DE CANICULĂ. Vezi regiunile vizate
Până pe 9 august, valul de căldură se deplasează către est şi va cuprinde toată ţăra, disconfortul termic urmând să fie foarte accentuat. Nici noaptea temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Cum în ţările din vecinătatea României sunt în vigoare alerte cod roşu şi portocaliu de caniculă, este posibil ca şi la noi să se instaureze astfel de alerte, potrivit meteorologului România TV Gabriela Băncilă.
Citeşte şi Arşiţa cuprinde toată România. VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE
Sâptămâna viitoare, deasupra României va ajunge un front de aer ceva mai răcoros, oceanic, care va determina scăderea valorilor termice, astfel că la sfârşitul săptămânii temperaturile vor scădea cu 4-6 grade Celsius, în medie.
Săptămâna viitoare valorile termice vor fi apropiate de mediile normale ale lunii august, însă odată cu scăderea temperaturilor creşte probabilitatea de apariţie a instabilităţii atmosferice şi ar putea apărea nori, ploi torenţiale, vânt cu aspect de vijelie şi chiar grindină.
PROGNOZA METEO PE REGIUNI
În Banat, în primele zile ale săptămânii temperatura aerului va marca o creştere treptată, la valori medii diurne până la 38 de grade pe data de 9 august. Ulterior, până pe 12 august, un uşor proces de răcire va determina scăderea mediilor termice cu aproximativ 6 grade Celsius, pentru ca apoi să se menţină la valori de 31…32 de grade până la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, marcând o creştere până la 21 de grade în primele zile, apoi o scădere treptată după 9 august, pentru ca în ultimele zile să atingă, în medie, 16 grade.
Nu se vor semnala precipitaţii în primele 5 zile de prognoză şi abia după 10 august vor fi ploi pe arii restrânse, în general slabe cantitativ.
În Crişana, în cursul primelor patru zile, media temperaturilor maxime va creşte cu 3…4 grade, spre 37 de grade ziua şi 19 grade noaptea. Ulterior regimul termic va marca o scădere treptată, spre medii diurne de 30….31 de grade şi, respectiv, nocturne de 16…17 grade, în intervalul 12-18 august.
Averse însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu data de 9 august, dar pe arii mai extinse vor fi pe 10, 13, 14 şi 15 august.
În Transilvania, temperatura aerului va creşte în primele zile, astfel încât pe 8-9 august se vor înregistra medii ale maximelor diurne de 34 de grade şi ale minimelor nocturne de 16 grade Celsius.
Între 10 şi 13 august, valorile termice vor scădea cu aproximativ 4 grade, iar până la sfârşitul intervalului regimul termic mediu se va menţine relativ constant, în jurul a 28…29 de grade ziua şi 12…13 grade noaptea.
Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va creşte după data de 9 august, dar numai izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.
În Maramureş, între 5 şi 9 august valorile termice diurne vor creşte în mod semnificativ, de la 32 până la 36 de grade, în medie, iar minimele nocturne vor atinge 18 grade. Apoi temperatura va marca o scădere, atingând pe 12…13 august medii ale valorilor maxime de aproximativ 29 de grade şi minime de 15 grade, pentru ca apoi să se menţină la aceste valori normale climatologic pentru prima jumătate a lunii august.
Averse de ploaie însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu 9…10 august, când se vor cumula izolat cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, în intervalul 13…15 august.
În Moldova temperaturile maxime vor creşte până la 33 de grade Celsius în primele patru zile, dar apoi va scădea, spre 29…30 de grade în jurul datei de 11 august. Apoi, până în 18 august temperaturile se vor încadra în cele normale pentru această perioadă. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu o creştere spre 19 grade în jurul datei de 10 august, apoi o scădere, până la 16 grade, în ultimele zile.
Nu vor fi averse până pe 9 august, apoi probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va creşte, însă ploile vor fi în general nesemnificative cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.
În Dobrogea, temperaturile maxime vor creşte de la 29 de grade în prima zi până la 31 de grade, în medie, pe 9-10 august, după care se vor menţine relativ constante, în jurul valorii de 30 de grade, până pe 18 august. Temperaturile minime nocturne vor fi, în general, de aproximativ 19 august, însă pe 9 şi 10 august pot creşte până la 21 de grade Celsius.
În Muntenia, temperaturile maxime vor creşte, în medie, până la 35 de grade pe 9 august, apoi vor scădea spre 32 de grade pe 12 august. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor menţine la această valoare. Temperaturile minime vor avea valori medii de 17…19 grade pe tot parcursul în perioada 5-18 august.
Între 5 şi 9 august nu vor fi precipitaţii, apoi va exista probabilitatea apariției unor ploi slabe cantitativ.
În Oltenia, între 5 şi 9 august temperaturile vor creşte până la 36 de grade Celsius, apoi vor scădea treptat, spre 32 de grade pe 12 august. În perioada 12-18 august, zilele se vor menţine călduroase, temperaturile încadrându-se în normalul perioadei.
Noaptea, temperaturile vor fi de circa 17-19 grade, însă mercurul din termometre ar putea urma în intervalul 8-10 august.
Nu vor fi ploi în primele 5 zile ale perioadei de prognoză, apoi va exista o probabilitate redusă pentru averse slabe, cu precădere între 13 şi 15 august.
La munte, vremea se va încălzi în intervalul 5-9 august, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor creşte, în medie, cu 5 grade, atingând pe data de 9 august, valori medii de 14 grade dimineaţa şi 25 de grade la amiază. Ulterior, regimul termic va scădea uşor şi treptat, spre medii diurne de 20 de grade şi nocturne de 11 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.
Pe parcursul primelor zile instabilitatea atmosferică va fi redusă, dar după 10 august creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice.