Canicula extremă amenință capitalele lumii. Numărul zilelor cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius în 20 din marile capitale ale lumii a crescut cu 52% în ultimele trei decenii, confirm concluziilor unei analize făcute de un grup de experți.
Peste 300 de milioane de persoane care trăiesc în cele mai populate 20 de capitale ale lumii sunt expuse în fața creșterii temperaturilor. Capitale precum New Delhi, Dacca și Manila s-au confruntat cu valuri de caniculă grave, care au dus la creșterea numărului de decese asociate cu căldura și cu închiderea școlilor.
New Delhi s-a confruntat cu cel mai sever val de caniculă din ultimii 74 de ani, după ce în capitala Indiei s-au înregistrat, timp de 39 de zile consecutive, temperaturi maxime sau care au depășit 40 de grade Celsius, în perioada 14 mai – 21 iunie, arată datele înregistrate de stația meteorologică a orașului.
O analiză realizată de Institutul Internațional pentru Mediu și Dezvoltare a cuantificat pericolul sporit al căldurii extreme în unele dintre cele mai mari centre urbane din lume. Pe baza temperaturilor de suprafață înregistrate de stațiile meteo din aeroport, oamenii de știință au descoperit că, între anii 2014-2023, au fost aproape 6.500 de zile cumulate sau de cazuri, în care unul din cele 20 orașe a atins temperaturi de 35 de grade Celsius sau chiar mai mari. Asta, comparativ cu perioada 1994-2033, când au existat doar 4.755 de astfel de zile.
Oamenii de știință susțin că valurile de căldură se resimt în funcție de mai mulți factori. ”Ştim că vremea caniculară nu este resimţită uniform pe teritoriul oraşelor”, a spus Tucker Landesman, cercetător în cadrul IIED. ”Acumulările de căldură sunt mai probabile în anumite tipuri de cartiere şi districte comerciale. Are legătură cu inegalităţile şi cu felul în care proiectăm clădirile şi infrastructura publică”, a adăugat el.
Mai mult, Jakarta, capitala Indoneziei, este declarată capitala cu cea mai mare creștere a zilelor cu temperaturi extreme. Termometrele au urcat la peste 35 de grade Clesius, de la 28 de zile în perioada 1994 – 2003 la 167 în cea mai recentă decadă.