Facturi mai mari la curent, de la 1 iulie 2024. În ultimele zile, România s-a confruntat cu un val puternic de calniculă. Marți, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și a Munteniei, unde disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă. În celelalte zone, pe arii relativ extinse valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice datei, dar disconfort termic va fi pe suprafețe mici (mai ales în regiunile vestice). Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 și 35 de grade. Nu vor lipsi însă nici ploile. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h) în Banat, local în Crișana, Oltenia, Transilvania și la munte și izolat în rest. Și în București, valul de caniculă va persista. Meteorologii anunță disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade.
Citește și: Scandal uriaş cu citirea contoarelor. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă
În aceste condiții, consumul la curent crește pe timpul verii. Și asta nu e tot, de la 1 iulie, facturile la curent ar urma să crească și ca urmare a majorării tarifului pentru serviciile de sistem. Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a decis majorarea cu 40% a tarifului pentru serviciile de sistem, esențiale pentru menținerea în siguranță a sistemului energetic național. Anterior, acest tarif fusese deja majorat la 1 ianuarie, de la 6,64 lei pe MWh la 9,17 lei pe MWh. De la 1 iulie, tariful pentru serviciile de sistem va crește de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh.
Această majorare se va reflecta în facturile tuturor consumatorilor din România, indiferent de categoria din care fac parte.
Cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi românii care au un consum mai mare de 300 kwh. Acești consumatori vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la factură. În același timp, consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună de la 1 iulie 2024.
În prezent, prețurile finale sunt plafonate de către stat până la 31 martie 2025, iar cei care consumă lunar sub 300 kwh au tarife de 0,68 lei sau 0,8 lei pe kWh, în funcție de pragul atins. Ei nu vor fi afectați de modificările de la 1 iulie. Pentru ei, schimbări vor apărea când piața va fi liberalizată.