Televiziunea publică germană – NDR – a anunţat, luni, că a cerut „un audit muzical”, angajându-se să comunice rezultatele acestuia. „Producătorii (grupului pop) Cascada dezmint aceste acuzaţii”, a precizat postul NDR, citat de Mediafax.
Cântecul „Glorious” al grupului Cascada a fost ales, joi, de telespectatorii germani, dintre alte 12 piese candidate, pentru a reprezenta această ţară în concursul Eurovision, pe 18 mai, în oraşul suedez Malmö.
Anumite asemănări între acest cântec şi cel premiat anul trecut, „Euphoria„, interpretat de cântăreaţa suedeză Loreen, au fost detectate, obligând postul NDR să reacţioneze.
„În fiecare an, există anumite tentative de destabilizare, prin scandaluri, a Eurovisionului şi a artiştilor care iau parte la concurs, acuzaţii de plagiat, fotografii şi alte aşa-zise dezvăluiri”, se afirmă în comunicatul emis de postul NDR.
NDR subliniază faptul că piesa suedeză care a câştigat concursul în 2012 a fost la rândul ei acuzată că a plagiat cântece ale unor artişti precum David Guetta şi Rihanna, acuzaţii care s-au dovedit nefondate.
Plagiatul este luat foarte în serios în Germania, aşa cum o demonstrează demisiile a doi miniştri din guvernul Angelei Merkel în ultimii ani, criticaţi pentru faptul că au copiat pasaje întregi din alte cărţi în tezele lor de doctorat.
În România, TVR va dedica şi anul acesta două zile semifinalelor (23 şi 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe câte 16 melodii. Cele mai bune şase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.
Selecţia naţională Eurovision va fi prezentată anul acesta de „varianta românească”a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea vor recompune grupul ABBA şi vor prezenta spectacolele din 23 şi 24 februarie (semifinalele), precum şi finala din 9 martie a concursului Eurovision.
Concursul Eurovision 2013 se va desfăşura pe 14, 16 şi 18 mai, la Malmo, în Suedia.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.
Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.