Cantitatea de substanţe poluante din zona Marii Bariere de Corali a scăzut

Marea Barieră de Corali nu mai este în situaţia de a fi introdusă de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial în pericol, au apreciat joi autorităţi australiene, după publicarea unui raport care anunţă scăderea substanţelor poluante din apă.
Iulian Tudor
12 iun. 2014, 09:18
Cantitatea de substanţe poluante din zona Marii Bariere de Corali a scăzut

„Trebuie să reuşim (să evităm acest lucru) fiindcă faptele vorbesc de la sine. Reciful a intrat într-o fază de îmbunătăţire pe termen lung”, a declarat ministrul mediului din statul Queensland, Andrew Powell, citat de AFP. Raportul, pe care ministrul îl va prezenta la reuniunea de la Doha din această lună, arată reducerea principalilor agenţi de poluare, pesticide şi sedimente, îndeosebi datorită îmbunătăţirii gestionării culturilor agricole.

„Deversările de pesticide au scăzut cu 28% în toată zona recifului. În privinţa nitraţilor – care duc la înmulţirea numărului de exemplare dintr-o specie de stea de mare coralifagă -, aceştia au scăzut cu 16%”, a adăugat Andrew Powell.

În studiu sunt comparate apele de la Marea Barieră de Corali din iunie 2013 şi cele din 2009. În raport se subliniază totuşi calitatea „proastă a apelor, lucru logic după decenii de catastrofe naturale şi practici agricole” poluante, recunoaşte ministrul.

Raportul se ocupă doar de calitatea apei şi nu abordează dezvoltarea porturilor de unde se exportă minereuri. Apărătorii mediului apreciază că realizarea de infrastructuri va grăbi declinul Barierei de Corali. „Sectorul agricol a început să reacţioneze la ameninţările care apasă pe Marea Barieră, însă industria minieră este pe cale să anihileze eforturile întreprinse, cu proiecte distrugătoare ce implică deversări de deşeuri în zona Marii Bariere”, afirmă Dermot O’Gorman, director al WWF pentru Australia.

Ministrul mediului din Queensland arată în schimb că principalele pericole pentru Marea Barieră de Corali sunt „cicloanele, o specie de stea de mare devoratoare de corali şi albirea coralilor. Vom lua măsuri în această privinţă”, a adăugat el.

UNESCO a anunţat Canberra că, în lipsa unor măsuri decisive pentru limitarea dezvoltării industriale pe litoral şi îmbunătăţirea calităţii apelor din zona Marii Bariere, aceasta va fi introdusă pe lista siturilor în pericol din Patrimoniul mondial la următoarea reuniune a comitetului de evaluare din Qatar (iunie).

Înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali ocupă o suprafaţă de circa 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene, alcătuind cel mai vast ansamblu de corali din lume, cu 3.000 de „sisteme” de recifuri şi insule tropicale. În ultimii 27 de ani, reciful a pierdut peste jumătate din corali din cauza factorilor meteorologici (furtuni), climatici (încălzire) şi industriali, încheie AFP.

Citeşte şi Avioane de vânătoare americane au bombardat Marea Barieră de Corali

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”