CAPACITATE 2014. Subiecte LIMBA ROMÂNĂ, tot ce trebuie să știi despre examenul la limba și literatura română

CAPACITATE 2014. Elevii care au terminat clasa a VIII vor susține, luni 23 iunie, primul examen din cadrul EVALUĂRII NAȚIONALE - CAPACITATE 2014, cel la LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ. Potrivit unora dintre elevi, acesta este cea mai dificilă dintre cele două probe. RomaniaTV.net îți prezintă tot ce trebuie să știi despre subiectele de anul acesta.
Romania TV
23 iun. 2014, 03:46
CAPACITATE 2014. Subiecte LIMBA ROMÂNĂ, tot ce trebuie să știi despre examenul la limba și literatura română

CAPACITATE 2014. Examenul la LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ din 2014 nu este atât de dificil precum era în anii trecuți. elevii care au terminat clasa a VIII-a au scăpat de învăţat comentarii ale unor texte și vor avea de răspuns doar la întrebări pe baza unor texte date.

Subiecte Română Evaluare Naţionala 2014. Ce s-a dat la română la Evaluarea Naţionala 2014

CAPACITATE 2014 PENTRU ABSOLVENȚII CLASEI A VIII-A

ANUL ȘCOLAR 2013-2014

LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

SUBIECTUL 1

Bine ai venit în anul nou…

Bine ai venit…

De când te aștept aproape am și albit …

Dar fiindcă-mi intri-n casă întâia oară,

Te rog să nu-mi faci casa de ocară…

Nu te grăbi să-mi intri pe furiș,

C-abia sosiși

Noroc că te-am deșteptat

Să te previu la timp, să fii atent,

Și-n clipa marelui eveniment

Să-mi calci în casă cu piciorul drept (…)

Așa te vreau

Te vreau la trup curat … neprihănit…

Și tot așa la suflet și la minte (…)

An nou…

Ai auzit ce-ți cer?…

Nu-ți cer să faci nimic în casa mea,

Mai mult decât ai face tu-ntr-a ta! … (…)

An nou!…

Fii nou de sus și până jos!…

Copil al nimănui, și-al tuturor (…)

Copil gălăgios…

Desfășură-te-ncet de pe mosor*…

Încet … cât mai încet … și liniștit

Și fii atent ca nu care cumva

Să ți se rupă firu-n casa mea!…

Bine-ai venit, An nou…

Bine-ai venit!…

(Ion Minulesc, Rânduri pentru Anul Nou)

A. Scrie pe foaia de examen răspunsul corect pentru fiecare dintre întrebările de mai jos

  1. Notează câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: fiindcă, cer, liniștit
  2. Explică rolul virgulei în secvența: Bine ai venit, An Nou!…
  3. Precizează măsura primelor două versuri ale poeziei
  4. Menționează două trăsături ale genului liric prezentate în textul dat
  5. Prezintă în 30-50 de cuvinte, semnificația titlului poeziei

B. Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-ți exprimi opinia despre semnificația mesajului Rânduri pentru Anul Nou de Ion Minulescu.

În compunerea ta, trebuie

–       Să formulezi o opinie despre semnificația mesajului poeziei,

–       Să-ți susții opinia formulată, prin două argumente, valorificând textul dat,

–       Să ai un conținut adecvat cerinței,

–       Să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

CAPACITATE 2014. SUBIECTUL AL II-lea

Cărțile de ficțiune pe care le citim ne ajută să empatizăm cu cei din jur și să ne adaptăm mai ușor la diverse situații de viață, arată cele mai recente studii psihologice.

În urma unei cercetări realizare de Universitatea York, pe copii cu vârste între 4 și 6 ani, psihologii au observat că aceia care au fost expuși mai mult timp la literatura pentru copii decât la desene animate televizare au o mai mare capacitate de empatie* (…)

Implicarea în poveștile fictive din cărți aduce informații noi despre viața socială, iar acest lucru este extrem de benefic în rândul copiilor, fiindcă le arată versiuni din afara universului propriu.

Totodată studiul relevă că volumele de ficțiune îl ajută pe cititor să se adapteze la viața socială mai mult decât o fac lucrările nonfuncționale. Înțelegerea personajelor dintr-o narațiune este, astfel, echivalentul cunoașterii a diferitor tipuri umane din viața reală. Când sunt scrise bine, romanele constituie în sine povești despre viață, care îl încurajează pe cititor să înțeleagă mai bine profunzimea experienței umane.

(Corina Zorzor, Empatia, o abilitate dobândită prin lectură, în adevărul.ro)

Empatie – identificare, prin trăire, cu alte persoane, cu eroii cărților etc.

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare din cerințele de mai jos

  1. Formulează câte un enunț în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:

–       Universitatea din cadrul căreia s-a realizat cercetarea menționată în textul dat

–       Categoria de copii cu o capacitate mai mare de empatie.

  1. Scrie numele autorului și titlul articolului din care este extras articolul din textul dat
  2. Menționează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele menționate în secvența: cărțile de ficțiune pe care le citim ne ajută să empatizăm cu cei din jur și să ne adaptăm ușor la diverse situații de viață, arată cele mai recente studii psihologice.
  3. Precizează funcția sintactică a cuvintelor subliniate din secvența: În urma unei cercetări realizate (…) pe copii cu vârste între 4 și 6 ani, psihologii au observat că aceia care au fost expuși mai mult timp la literatura pentru copii decât la desene animate televizate au o mai mare capacitate de empatie.
  4. Transcrie două propoziții subordonate diferite din fraza următoare, precizând felul acestora:

Când sunt scrise bine, romanele constituie în sine povești despre viață, care îl încurajează pe cititor să înțeleagă mai bine profunzimea experienței umane.

  1. Construiește o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată predicativă, introdusă prin conjuncția subordonată

B. Redactează în 80-150 de cuvinte, o scurtă narațiune în care să prezinți o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.

În compunerea ta, trebuie

–       Să relatezi o întâmplare respectând succesiunea logică a evenimentelor

–       Să precizezi două evenimente ale contextului spațio-temporal

–       Să ai un conținut adecvat cerinței

–       Să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

Subiectele pentru Evaluarea Naționala sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, în subordinea Ministerului Educației. Potrivit metodologiei, subiectele de examen trebuie “sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru Evaluarea Naționala”, sa aibă un nivel mediu de dificultate si sa permită rezolvarea lor in 120 de minute.

In sălile de examen, elevii sunt așezați cate unul in banca, in ordine alfabetica. Examenele scrise pentru Evaluarea Naționala încep la ora 9:00, moment in care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicata, in fiecare sală în care se susține examenul. Accesul elevilor in săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv pana la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfășoară probele scrise.

Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenți, cadre didactice de alta specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

Începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională reprezintă 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Potrivit Ministerului Educaţiei elevii vor avea de rezolvat două subiecte, primul de literatură, notat cu 42 de puncte și al doilea de liba română – gramatică, notat cu 36 de puncte. Fiecare dintre aceste două subiecte vor avea câte două componente.

 

CAPACITATE 2014. SUBIECTUL 1 romana EVALUARE NAŢIONALĂ 2014

Subiectul 1 al probei este cel mai important deoarece este punctat cu 42 de puncte, iar rezolvarea lui integrală și punctele din oficiu presupun obținerea punctajului de trecere a examenului.

Elevii vor primi la acest subiect un text literar, la prima vedere, fie proză, fie poezie. După citirea acestui text, vor avea de rezolvat cerințele de la cele două componente A și B ale subiectului. Componenta A va fi punctată cu 30 de puncte și va avea mai multe cerințe. Răspunsurile corecte la cele cinci puncte vor dovedi faptul că elevii au înțeles textul și au cunoștințe despre trăsăturile genului epic și liric, procedeele de expresivitate artistică sau că știu să identifice figurile de stil în text.

Componenta B va fi punctată cu 12 puncte și presupune realizarea unui text: rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvențe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere.

EDU.RO Vezi aici MODELUL DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la limba şi literatura română

EDU.RO Vezi aici MODELUL 1 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

EDU.RO Vezi aici MODELUL 2 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

EDU.RO Vezi aici MODELUL 3 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

EDU.RO Vezi aici MODELUL 4 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

EDU.RO Vezi aici MODELUL 5 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

EDU.RO Vezi aici MODELUL 6 DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la matematică

CITEŞTE ŞI: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Cât va dura testarea şi ce se întâmplă cu notele

CAPACITATE 2014. SUBIECTUL 2 romana EVALUARE NAŢIONALĂ 2014

Cel de-al doilea subiect va fi punctat cu cu 36 de puncte și va testa cunoștințele de gramatică ale candidaților. La fel ca și la primul subiect vor primi un text la prima vedere, de data această dată va fi vorba de un text nonliterar, preluat dintr-o revistă sau un ziar. Pe baza acestuia vor avea din nouă două cerințe.

Componenta A va avea patru cerințe, notate fiecare cu câte 6 puncte, acestea urmărind verificarea cunoștințelor de gramatică ale elevilor. Componenta B va fi punctată cu 12 puncte și presupune redactarea unui text argumentativ.

Peste 160.000 de elevi sunt așteptați să susțină proba la LIMBA ROMÂNĂ. Acesta este primul examen important din viața elevilor.
Absolvenții ciclului gimnazial susțin, luni, proba scrisă la limba română, care este prima probă a examenului de CAPACITATE 2014. Proba la LIMBA ROMÂNĂ va cuprinde și în 2014 la fel ca anii trecuți trei subiecte, notate fiecare cu câte 30 de puncte, la care se vor adăuga 10 puncte din oficiu.

Acesta este cel de-al treilea an în care și probele Evaluării Naționale sunt organizate în camere monitorizate video, iar în cazul în cazul în care elevii sunt surprinși având asupra lor copiuțe, mijloace electronice de calcul sau telefoane mobile, aceștia sunt dați afară din examen şi li se va acorda nota 1 din oficiu la proba respectivă, indiferent dacă au copiat sau nu.

CAPACITATE 2014. Calendar Evaluare Națională.

• 23 iunie – Limba şi literatura română – proba scrisă
• 24 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
• 25 iunie – Matematică – proba scrisă
• 27 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
• 27 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)
• 28 iunie – 30 iunie – Rezolvarea contestaţiilor
• 1 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Evaluarea Națională se desfășoară anual, într-o singură sesiune, subiectele fiind elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare și putând fi rezolvate în 120 de minute.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin