Capacitatea şi lungimea gazoductului Nabucco ar putea fi diminuate

Consorţiul Nabucco ia în calcul dezvoltarea unui proiect mult mai mic decât cel iniţial din cauza resurselor limitate de gaze naturale disponibile în regiunea Mării Caspice, informează luni The Wall Street Journal, citând surse apropiate dosarului.
Romania TV
20 feb. 2012, 19:49
Capacitatea şi lungimea gazoductului Nabucco ar putea fi diminuate

Proiectul iniţial Nabucco prevedea construcţia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la frontiera de est a Turciei până în Austria, care ar fi trebuit să tranziteze Bulgaria, România şi Ungaria. Conducta care urma să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi ar fi trebuit să fie alimentată cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul.

Deşi încă nu s-a renunţat oficial la această variantă, mai probabil devine un nou proiect care vizează un gazoduct mai scurt pe ruta Bulgaria-Austria şi cu o capacitate de aproape două ori mai mică, susţin sursele citate.

Nouă variantă prevede interconectarea Nabucco, în Bulgaria, cu gazoductul TANAP carea urmează să fie construit de compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, Socar, şi societatea turcă Botas, care ar trebui să faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei. Practic, TANAP ar înlocui Nabucco pe teritoriul Turciei.

„Luăm în calcul mai multe scenarii, inclusiv diverse mărimi în ceea ce priveşte capacitatea şi lungimea gazoductului. Totuşi, scenariul preferat de noi este încă cel de bază şi nu am luat încă vreo decizie finală”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.

Agenţia sofiotă Livebiz susţine că a obţinut o confirmare pentru diminuarea capacităţii gazoductului de la Dimităr Abadjiev, reprezentantul Bulgariei la compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International. Abadjiev a spus că Sofia ar prefera că proiectul să fie realizat în forma sa iniţială, adăugând însă că deciziile sunt luate de acţionarii mari. Acesta a refuzat însă să furnizeze alte detalii, motivând că o decizie oficială nu a fost anunţată încă.

Trimisul special american pentru chestiunile energetice în Eurasia, Richard Morningstar, care a vizitat Sofia săptămâna trecută, a fost de fapt primul înalt oficial care a vorbit despre micşorarea proiectului.

Într-un interviu pentru cotidianul sofiot Capital, Morningstar a comentat printre altele şi proiectul Nabucco. Potrivit trimisului american, gazoductul care trebuie să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi de gaze este un lucru bun din punct de vedere politic şi strategic, dar trebuie să fie rentabil şi din punct de vedere economic. ‘Devine din ce în ce mai evident că la început nu va exista o capacitate suficientă de gaze pentru aprovizionarea conductei’, crede Morningstar. De aceea, în opinia sa, este mai probabil ca Nabucco să înceapă ca un proiect mai mic, care să fie lărgit după ce vor fi găsite noi zăcăminte de gaze în Azerbaidjan, ceea ce s-ar putea îmtâmpla după anul 2020. „Conducta are deja un punct de plecare, Shah Deniz din Azerbaidjan, dar cel mai probabil va fi mai mică, urmează să fie extinsă mai târziu”‘, a mai spus Morningstar.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'