Căpăţână (AMRCR), despre legea privind diminuarea risipei alimentare: Mă tem să nu se provoace toxinfecţii alimentare

Legea privind diminuarea risipei alimentare are multe inadvertențe, inclusiv în zona de siguranță alimentară, a afirmat, marți, Florin Căpățână, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), la conferința "Leftovers" dedicată reducerii risipei alimentare în România.
Iulian Tudor
22 nov. 2016, 13:34
Căpăţână (AMRCR), despre legea privind diminuarea risipei alimentare: Mă tem să nu se provoace toxinfecţii alimentare

Suntem partenerii celor care au inițiat legea. Dar legea are multe inadvertențe. Ar trebui gândite soluții pentru zona de securitate alimentară. Pe de altă parte, ceea ce scrie în lege vizavi de vânzarea produselor contravine un pic cu ceea ce știm noi din Codul fiscal pentru că odată ce vinzi produsele, nu le mai poți și dona. Actul de donație către diferite ONG-uri care se ocupă cu zona aceasta de binefacere are în spate niște credite fiscale pe care le poți obține, dar dacă le vinzi nu mai beneficiezi de aceste facilități„, a precizat Florin Căpățână.

România a devenit recent a treia țară din Uniunea Europeană care are o legislație specifică privind lupta împotriva risipei de hrană, iar în următoarele șase luni autoritățile ar trebui să elaboreze normele de aplicare.

Ar trebui gândite niște deduceri fiscale pentru cei care fac donații de alimente. Toate marile lanțuri de magazine au programe de sustenabilitate, de caritate, care pun la dispoziția oamenilor nevoiași niște produse. În momentul acesta, vorbim de o donație. În lege se prevede însă și posibilitatea vânzării către ONG-uri a alimentelor cu termenul de expirare apropiat. Este o problemă. Noi vindem aceste produse, dar cine își asumă responsabilitatea securității alimentare a acestor produse după ce ele pleacă de la noi. Teama mea mare este să nu se ajungă ca aceste produse să determine toxinfecții alimentare unor copii, unor bătrâni, că ei sunt, de regulă, în zona aceasta de ajutor„, a mai spus Florin Căpățână.

Acesta a subliniat că trebuie discutat cu reprezentanții Autorității sanitare veterinare și cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi găsite soluții ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, să fie consumate cât mai repede.

Vrem să știm că vor fi entități care se vor autoriza pentru distribuția produselor către cămine de copii și bătrâni. Vor avea depozite, vor avea mașini dotate cu frig, vor avea niște lanțuri foarte bine gândite pentru produsele care urmează să fie donate către diferite orfelinate, case de copii, aziluri de bătrâni. Trebuie să ne așezăm la masă, să găsim soluția cea mai bună și să discutăm în principal cu autoritatea veterinară, care este garantul a ce se pune pe piață și a ceea ce noi mâncăm. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie să vedem cum facem ca aceste produse care se află în pragul zonei de expirare să fie mâncate cât mai repede„, a precizat Florin Căpățână.

Pe de altă parte, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România a spus că este regretabil că oficialii Ministerului Agriculturii nu știu exact ce cantități de alimente se aruncă în România. În plus, el a adăugat că reprezentanții din retail știu ce cantități se aruncă, cele mai multe fiind legume și fructe, și mai puțin mâncare gătită.

Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia gândită și din punct de vedere al impactului asupra tuturor actorilor implicați, de la autorități, la retaileri și cetățeni. La grupul de lucru, am cerut să facem niște campanii de promovare, membrii AMRCR oferindu-se să sprijine autoritățile în realizarea acestora, atât în mass-media cât și în școli. Este mai ușor să intre în memoria colectivă că este necesar să consumi 2 litri de apă pe zi pentru binele tău, iar la fel puteam să explicăm cetățenilor că le este mai bine să scadă cantitatea de alimente cumpărată pentru a nu avea prea multe alimente de aruncat la sfârșit de săptămână„, a apreciat Florin Căpățână.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 16 noiembrie 2016, decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.

În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare„, prevede legea.

Conform acesteia, se prevăd măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limită de consum. Încălcarea prevederilor legii constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 lei.

Citeşte şi Legea privind diminuarea risipei alimentare, promulgată de Iohannis

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii primesc tot de la Univers începând cu 3 august. Vine norocul triplu, lucruri minunate se vor petrece în viețile lor
Capital.ro
NU mai e necesar să meargă la ITP. RAR vine direct acasă
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
A murit Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phonix avea 77 de ani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
💣 de la ”Insula Iubirii”! Au divorțat, dar încă locuiesc împreună cu Tanța Blonda! 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Doliu naţional în România! A murit Nicu Covaci, fondatorul Phoenix
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Nicu Covaci, solistul și fondatorul trupei Phoenix, a decedat
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERILE din SUA! TRUMP, învins deja de KAMALA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?