Proiectul a fost iniţiat de prof. dr. Andrei Daniel Mihalca și drd. Cintia Horvath de la USAMV Cluj-Napoca şi este realizat în colaborare cu Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Este vorba despre un program-pilot care va continua până la finalul anului, existând posibilitatea să fie extins și în 2021.
„Comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia, precum și multe alte zone”, spune drd. Cintia Horvath potrivit sursei citate.
Specialiştii de la Universitatea din Cluj au montat în aeroport două tipuri de capcane, iar ţânţarii sunt recoltaţi în fiecare dimineaţă.
„Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Ţânţarii trebuie recoltaţi în fiecare dimineaţă. Şi o dată pe săptămână este suficient pentru a evalua acest risc”, a explicat prof. dr. Andrei Mihalca, coordonatorul proiectul.
În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile.
Dacă se vor depista specii care nu sunt din ţara noastră, cercetătorii vor anunţa autorităţile, ca să ia măsuri de stârpire a lor.