În capitala Reykjavik, oamenii s-au ținut cu greu pe picioare, în timp ce mai multe acoperișuri au fost luate pe sus. În unele zone, unitățile de învățământ au fost închise, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, iar transportul în comun, suspendat. Meteorologii își regândesc reperele acum, pentru că vremea nu mai stă deloc în standarde. Uraganele tot mai devastatoare, ghețarii care devin simple cuburi de gheață plutuitioare, iernile care se transformă în veri toride, toate formează un tablou înspăimântător, pe care oamenii nu știu cum să-l privească, altfel decât cu teamă.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat la Digi24 că este vorba despre curenţi de altitudine ale căror caracteristici se vor schimba odată cu schimbarea temperaturilor. „Cu cât schimbarea de temperatură e mai mare, cu atât curentul de altitudine poate fi mai mare. Unele consecinţe pot fi nebănuite„, a spus Antonescu.
Expertul a precizat că rafalele de 250 km oră sunt un fenomen asemănător cu uraganele. „Aceste furtuni extratropicale sunt echivalentul uraganelor. Dennis (ultima furtună care a lovit Europa – n.r.) are structura unei bombe ciclogenetice, adică o furtună care se adânceşte foarte rapid, vântul devine foarte puternic. În viitor ne putem aştepta la astfel de furtuni, cu intensitate mai mare„, a explicat Bogdan Antonescu.
@WindyWilson88 Flights cancelled from Iceland