Capitala Ucrainei, atacată cu drone ruseşti, au sunat sirenele de război la Kiev în ziua în care erau aici liderii Europei

Rusia a trimis în mod regulat rachete şi drone spre localităţile ucrainene aflate mult dincolo de linia frontului
Filip Stan
01 dec. 2024, 10:29
Capitala Ucrainei, atacată cu drone ruseşti, au sunat sirenele de război la Kiev în ziua în care erau aici liderii Europei

Apărarea aeriană a distrus aproximativ o duzină de drone deasupra oraşului Kiev, potrivit administratorului militar Serhii Popko. Nu s-au raportat răniţi după ce resturile au căzut pe un cartier al oraşului, a spus el.

Corespondenţii Reuters au auzit explozii deasupra oraşului în cursul dimineţii, în timpul celei de-a doua alerte antiaeriene.

Serghei Lavrov ameninţă Occidentul după ce Ucraina a lovit ţinte din Rusia cu ajutorul rachetelor cu rază lungă: „Răbdarea noastră are limite      

Rusia a trimis în mod regulat rachete şi drone spre localităţile ucrainene aflate mult dincolo de linia frontului în timpul invaziei sale de aproape trei ani, vizând în special reţeaua de energie, pe măsură ce se apropie iarna.

Ucraina a lansat primul atac cu rachete americane ATACMS asupra Rusiei. Răspunsul lui Putin a venit imediat și îngrozește întreaga lume

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat bugetul de stat pentru următorii trei ani (2025-2027), care alocă cheltuieli „pentru apărare” de 13,5 trilioane de ruble sau 126,844 miliarde de euro pentru 2025, conform decretului publicat duminică pe portalul oficial de informaţii juridice, transmite EFE.

Această cifră reprezintă o creştere de 24,4% a bugetului dedicat satisfacerii nevoilor Armatei în campania militară din Ucraina în raport cu anul 2024 şi echivalează cu 6,31% din Produsul Intern Brut (PIB) preconizat pentru anul viitor.

Suma dedicată apărării şi securităţii naţionale reprezintă aproximativ 40% din cheltuielile totale ale bugetului rus şi va depăşi banii alocaţi educaţiei, sănătăţii, economiei şi politicii sociale luate la un loc.

Cheltuielile militare vor fi uşor reduse în 2026 şi 2027, potrivit legii bugetului, aprobată în noiembrie anul trecut de ambele camere ale Parlamentului Rusiei.

Liderii Europei, la Kiev, vizită simbolică

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, ambii recent numiţi în funcţie, au sosit duminică la Kiev pentru o vizită simbolică de susţinere a Ucrainei, în prima zi a mandatului lor, informează AFP.

Vizita are loc într-un moment de tensiuni sporite între Moscova şi Occident, în urma atacurilor ucrainene cu rachete americane şi britanice asupra solului rus, a lansării de către Rusia a unei rachete hipersonice experimentale şi a ameninţărilor nucleare.

Noua echipă de conducere a Uniunii Europene doreşte să demonstreze un sprijin puternic pentru Ucraina într-un moment în care forţele acesteia se retrag pe linia frontului, iar sosirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă stârneşte temeri că ajutorul SUA pentru Kiev ar putea fi întrerupt.

„Am venit aici pentru a transmite un mesaj clar: suntem alături de Ucraina şi vom continua să îi acordăm tot sprijinul nostru”, a declarat Costa jurnaliştilor care îl însoţeau, scrie AFP.

Pe lângă dificultăţile de pe linia frontului, Ucraina a fost de asemenea vizată în ultimele săptămâni de mai multe valuri de atacuri care au vizat infrastructura sa energetică şi care au provocat întreruperi masive de curent în perioada premergătoare iernii.

„Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă, dar este clar că are un cost foarte ridicat şi pentru Rusia”, a asigurat Kallas, fost prim-ministru al Estoniei.

Cei doi oficiali, care deţin cele mai înalte funcţii în UE după şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute, printre alţii, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski, care, timp de peste doi ani, a refuzat categoric orice negocieri cu Vladimir Putin, a părut recent să îşi schimbă poziţia.

Vineri, el a făcut apel la NATO să ofere protecţie regiunilor din Ucraina încă controlate de Kiev pentru a „pune capăt fazei fierbinţi a războiului” şi a sugerat că ar fi atunci gata să renunţe la sarcina imediată de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.

„Dacă vorbim despre o încetare a focului, (avem nevoie de) garanţii că Putin nu se va întoarce”, a declarat Zelenski pentru postul britanic Sky News.

La rândul său, Vladimir Putin cere Ucrainei să cedeze patru regiuni sudice şi estice pe care Rusia le ocupă parţial, pe lângă Crimeea anexată în 2014, şi să renunţe la apartenenţa sa la NATO.

Kallas a adăugat că „cea mai puternică garanţie de securitate este apartenenţa la NATO”. Dacă Ucraina decide să tragă o linie undeva, cum putem garanta pacea astfel încât Putin să nu meargă mai departe?

Şi totuşi, dorinţa Ucrainei de a adera la Alianţa Atlantică este tocmai unul dintre motivele invocate de Moscova pentru a-şi justifica invazia în această ţară, lansată în februarie 2022.

Diplomaţii NATO cred însă că este puţin probabil ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru prea curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări care se tem să nu fie atrase într-un război direct cu Rusia.

Kallas a declarat că UE nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe europene în Ucraina pentru a ajuta la aplicarea unei eventuale încetări a focului, o altă măsură care ar putea duce la un conflict direct cu Moscova.

„Ar trebui să menţinem o ambiguitate strategică pe acest subiect”, a susţinut ea.

De la începutul invaziei ruseşti în 2022, Europa a cheltuit în total aproximativ 125 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, în timp ce ŕ‰Statele Unite singure au vărsat ŕ peste 90 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Institutului Kiel.

Cu toate acestea, viitorul sprijin al SUA este sub semnul întrebării, deoarece Donald Trump a criticat miliardele cheltuite pentru Ucraina şi a dat de înţeles că doreşte să pună capăt conflictului cât mai repede posibil.

Kaja Kallas a asigurat că UE va folosi „limbajul tranzacţional” pentru a încerca să-l convingă pe miliardarul american că sprijinirea Kievului este în interesul Statelor Unite.

„Ajutorul pentru Ucraina nu este caritate. O victorie rusă ar încuraja cu siguranţă China, Iranul şi Coreea de Nord”, a susţinut ea.

În opinia sa, UE va continua să încerce să pună Kievul într-o poziţie „puternică” în eventualitatea unor negocieri cu Moscova. Cu toate acestea, ea a recunoscut că devine „din ce în ce mai dificil” pentru cele 27 de state membre să convină asupra unor noi modalităţi de a-şi spori sprijinul pentru Ucraina.

„Acest război durează de ceva timp şi devine din ce în ce mai dificil să îl explicăm cetăţenilor noştri”, a recunoscut ea, înainte de a adăuga: „Dar nu văd altă soluţie”.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul „groaznic”, dispărut acum peste 10.000 de ani, care a reapărut în aceste zile. La prima vedere pare drăgălaș, dar este foarte periculos. Mulți îl știu din celebrul serial Game of Thrones
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi grea pentru Elena Udrea. Anunțul făcut de Adrian Alexandrov
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
A murit Bogdan Teodorescu
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card