Întrebat dacă exista posiblitatea să fie mecanisme prin care să se poată frauda alegerile la momentul la care era formulată legislaţia atunci, Mihai Capră a spus că „nicio legislaţie nu poate să dea o siguranţă de sută la sută”, dar el nu crede că s-au fraudat alegerile.
”Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee – nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câştige prezidenţiale, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcţie sau să-mi joc la ruletă libertatea”, a răspuns fostul secretar de stat.
El a susţinut că principala vulnerabilitate a alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost posibilitatea votului multiplu, având în vedere că au existat secţii speciale de vot, scrie News.ro.
”Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existenţa secţiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetăţenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă. În acest sens s-au luat câteva măsuri – una, folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetăţenii se prezentau în secţiile de votare.(…) S-a luat decizia ca în aceste secţii speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului. La final ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau şi ajungeau la AEP pentru a construi probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu”, a explicat Mihai Capră.