Capsula fără oameni la bord, Cygnus, a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula fără oameni la bord Cygnus a Orbital ATK, lansată duminică de la Cape Canaveral (Florida), a ajuns miercuri la Stația spațială internațională (ISS) cu alimente și echipamente, a anunțat NASA, preluată de AFP.
Alina Costache
09 dec. 2015, 17:59
Capsula fără oameni la bord, Cygnus, a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională

Cygnus a fost prinsă la 11h19 GMT prin intermediul brațului de telemanevrare al Stației, ghidat de doi din cei șase membri ai echipajului, Kjell Lindgren și Scott Kelly. Noua versiune a capsulei Cygnus, care are o capacitate crescută cu 25%, a avut o încărcătură de 3,5 tone — hrană, apă, îmbrăcăminte pentru echipaj, precum și echipamente și materiale destinate unui număr de 250 de experiențe efectuate în microgravitație. Misiunea marchează reluarea zborurilor comerciale americane pentru aprovizionarea avanpostului orbital, după două accidente, scrie Agerpres.

Ultima misiune de aprovizionare a ISS a fost cea a capsulei Dragon a Space X, în aprilie 2015. Pentru Orbital este a patra misiune de aprovizionare a Stației, precedenta desfășurându-se în iulie 2014.

Cygnus nu mai efectuase misiuni de la explozia lansatorului Antares a Orbital la câteva secunde de la decolare, în octombrie 2014. Cealaltă societate privată care a încheiat contracte cu NASA pentru aprovizionarea ISS, SpaceX, și-a pierdut racheta Falcon 9 în luna iunie, după lansarea de la Cap Canaveral. Firma a anunțat că speră să își reia zborurile în curând.

Citeşte şi 

În timpul perioadelor de încetare a activității firmelor Orbital și SpaceX, echipajul de pe ISS nu a fost niciodată în pericol să ducă lipsă de provizii, potrivit NASA, datorită stocurilor de la bord și livrărilor efectuate de navete cargo rusă și japoneză, la începutul verii 2015. Însă reaprovizionarea ISS devenise presantă, a declarat presei săptămâna trecută Kirk Shireman, responsabil al ISS. În lipsa acestei livrări, cei șase astronauți de pe Stație și-ar fi epuizat stocul de hrană în luna aprilie a anului viitor. Tot în cursul acestei luni este așteptată pe ISS și o navetă cargo rusă.

Lansatorul Antares al Orbital, al cărui prim etaj a fost modificat după accidentul din 2014, va fi gata de zbor doar la jumătatea lui 2016, de la centrul spațial Wallops Islands din Virginia. Un al doilea zbor al capsulei Cygnus, la bordul unei rachete Atlas V a firmei United launch Alliance, este prevăzut primăvara viitoare de la Cap Canaveral.

Cygnus va rămâne amarată la ISS aproximativ 50 de zile, urmând să fie desprinsă și să plonjeze cu mare viteză în atmosferă, unde se va dezintegra având la bord 2,3 tone de deșeuri de pe Stație, a precizat firma Orbital, citată de AFP.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Mașinile interzise în trafic. Vehiculele diesel, fără drept de circulație. S-a pus termen 2 ani
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Victor Ciutacu, în politică! Răspunsul la care nimeni nu se aștepta
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Primele declarații ale Nadiei Comăneci și ale Ecaterinei Szabo, după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz: „Trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte. Fiindcă suntem români”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Curtea Supremă a SUA respinge încercarea statului Missouri de a opri sentința lui Trump
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!