Cygnus a fost prinsă la 11h19 GMT prin intermediul brațului de telemanevrare al Stației, ghidat de doi din cei șase membri ai echipajului, Kjell Lindgren și Scott Kelly. Noua versiune a capsulei Cygnus, care are o capacitate crescută cu 25%, a avut o încărcătură de 3,5 tone — hrană, apă, îmbrăcăminte pentru echipaj, precum și echipamente și materiale destinate unui număr de 250 de experiențe efectuate în microgravitație. Misiunea marchează reluarea zborurilor comerciale americane pentru aprovizionarea avanpostului orbital, după două accidente, scrie Agerpres.
Ultima misiune de aprovizionare a ISS a fost cea a capsulei Dragon a Space X, în aprilie 2015. Pentru Orbital este a patra misiune de aprovizionare a Stației, precedenta desfășurându-se în iulie 2014.
Cygnus nu mai efectuase misiuni de la explozia lansatorului Antares a Orbital la câteva secunde de la decolare, în octombrie 2014. Cealaltă societate privată care a încheiat contracte cu NASA pentru aprovizionarea ISS, SpaceX, și-a pierdut racheta Falcon 9 în luna iunie, după lansarea de la Cap Canaveral. Firma a anunțat că speră să își reia zborurile în curând.
Citeşte şi
În timpul perioadelor de încetare a activității firmelor Orbital și SpaceX, echipajul de pe ISS nu a fost niciodată în pericol să ducă lipsă de provizii, potrivit NASA, datorită stocurilor de la bord și livrărilor efectuate de navete cargo rusă și japoneză, la începutul verii 2015. Însă reaprovizionarea ISS devenise presantă, a declarat presei săptămâna trecută Kirk Shireman, responsabil al ISS. În lipsa acestei livrări, cei șase astronauți de pe Stație și-ar fi epuizat stocul de hrană în luna aprilie a anului viitor. Tot în cursul acestei luni este așteptată pe ISS și o navetă cargo rusă.
Lansatorul Antares al Orbital, al cărui prim etaj a fost modificat după accidentul din 2014, va fi gata de zbor doar la jumătatea lui 2016, de la centrul spațial Wallops Islands din Virginia. Un al doilea zbor al capsulei Cygnus, la bordul unei rachete Atlas V a firmei United launch Alliance, este prevăzut primăvara viitoare de la Cap Canaveral.
Cygnus va rămâne amarată la ISS aproximativ 50 de zile, urmând să fie desprinsă și să plonjeze cu mare viteză în atmosferă, unde se va dezintegra având la bord 2,3 tone de deșeuri de pe Stație, a precizat firma Orbital, citată de AFP.