Au apărut căpşunile românești, dar prețul este mai mare decât cel de anul trecut și se coc și mai târziu decât anul trecut din cauza temperaturilor scăzute din ultima vreme.
Cât costă căpșunele românești anul acesta. Primele fructe au ajuns pe tarabe
Un kilogram de căpșuni de la producători costă 55 lei, fiind cu 25 lei mai mult decât prețul de anul trecut. Dar, pe tarabe, fructele vor ajunge să coste chiar și dublu, ceea ce face ca puțini oameni să și le permită.
„Anul trecut le-am vândut cu 30 lei/kg”, explică Cristian Tecșilă, unul dintre producători. „A fost primăvara foarte geroasă și am avut mult de muncă pentru a le crea condiții. Le acopeream cu 3 rânduri de agril, cu tunuri de căldură ca să nu se ducă florile”, a mai adăugat producătorul.
Prețul acestora va mai scădea și va fi mai accesibil pentru mai multă lume. Agricultorii cred că fructele vor ajunge în piețe în primele două săptămâni din luna mai, iar oferta mare ar putea influența prețul.
În general, fructele românești sunt mai scumpe la mijlocul primăverii decât cele de import, din cauza faptului că sunt mai greu de găsit. Așadar, acest lucru îl demonstrează și prețul cu care se vinde un kilogram de căpșuni românești.
Citește și: Prețurile au luat-o razna. Cât costă un kilogram de spanac la tarabele din piață
Pe măsură ce vremea se încălzește și ne apropiem tot mai mult de vară, prețul căpșunilor scade semnificativ, chiar și la jumătate. Anul trecut, un kilogram de căpșuni în luna iunie a costat doar 15 lei.
În Dolj, sunt plantați căpșuni pe 98 de hectare. În România, Comuna Halmeu din județul Satu Mare este „capitala” acestor fructe. De acolo pleacă mai mult de jumătate din producția națională.
Căpşunile sunt foarte des cumpărate în România, atât datorită gustul savuros, cât și beneficiilor pe care le au. Aceste fructe sunt recomandate datorită faptului că reglează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățesc funcționalitățile inimii, ajută la sănătatea creierului și sunt recomandate pentru a menține sănătatea dinților. Căpșunile contribuie la eliminarea inflamațiilor din organism și sunt o sursă semnificativă de nutrienți.