Căpșunile au un conținut mare de antioxidanți și enzime antiinflamatore, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, protejează organismul împotriva radicalilor liberi și stimulează metabolismul, astfel încât corpul să ardă grăsimea, în loc de a o depozita. Mai mult, sunt bogate în fibre care ajută digestia.
Pentru un aport caloric redus și de efect într-o dietă, pot fi consumate ca atare sau alături de o porție de cereale, fulgi de ovăz și chiar iaurt fără grăsimi. Secretul constă în a nu fi combinate cu alimente nesănătoase, precum dulciuri sau salate asezonate cu sosuri grele.
Sunt ideale și ca o alternativă de gustare sănătoasă, între mese. Mai mult, căpșunile conțin multă vitamina C, care ajută de asemenea, la stimularea metabolismului. Fructul este bogat, totodată, în magneziu și potasiu, minerale care previn retenția de lichide în organism.
Căpșunile stimulează producția de adiponectină, un hormon secretat de adipocite. Acesta ajută la pierderea în greutate, prin creșterea consumului energetic. De asemenea, favorizează scăderea nivelului plasmatic al glucozei și lipidelor. Căpșunile ajută și la producția de leptină, hormon ce reglează metabolismul și care este asociat cu sațietatea.
Datorită leptinei, creierul primește semnalul că ne-am săturat după o masă, controlând apetitul și oferind senzația de sațietate. Fructele au și efect depurativ, ajutând la eliminarea acidului uric.
Acest fruct este ideal in curele de slăbire întrucât are puține calorii (30 la 100 g), iar 90% din masa lor e reprezentată de apă. Urmând o dietă cu căpșuni se pot pierde până la 4 kg într-o săptămână.
Principala regulă a unei diete cu acest fruct constă în includerea lor în număr cât mai mare în meniul zilnic, în jur de 1,5 kg, în porții de 300-500 g, fără a depăși însă un total de 1.400 de calorii zilnice de la restul alimentelor consumate. Dacă ai probleme cu stomacul, asociază-le cu iaurt.
Este esențial, totodată, să renunți pe cât posibil la zahăr, produse de patiserie și dulciuri, precum și mezeluri sau băuturi carbogazoase și să consumi cât mai multă apă. La trezire poți bea un pahar de limonadă cu căpșuni, urmat de un mic dejun format doar din aceste fructe.
Pentru prânz poți opta pentru o salată mare cu verdețuri și piept de pui, iar ca gustare încearcă un iaurt combinat cu bucățele de căpșuni. Cina poate să constea într-o supă de legume sau o friptură de pește, alături de o salată. Iar ca gustare vei avea tot căpșuni, pe care le poți combina doar cu mere.
Află mai multe despre dieta cu capsuni AICI