Căpuşă imensă prinsă de scalpul unei fetiţe. S-a întâmplat la Suceava. Copila ar fi luat căpuşa din parcul de lângă bloc.
Fetiţa a fost dusă de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”.
Medicii au îndepărtat căpuşa şi i-au prescris micuţei paciente un tratament cu antibiotic. După trei săptămâni va trebui să facă nişte analize medicale.
Mama fetei spune că a observat căpuşa abia a doua zi după ce micuţa se jucase în parcul de lângă bloc. Femeia îi făcea două codiţe fiicei sale când a observat insecta, potrivit adevarul.
Folosește rozmarin. Infuzia cu frunze de rozmarin este repelentă pentru căpușe și insecte. Prepară o soluție din 300 de grame de frunze de rozmarin, bune ar fi cele proaspete, și apă. Le dai în fiert, iar după ce s-a răcit o pulverizezi pe blana animalului.
Ulei esențial de mușcată. Se pun 2 picături pe zgarda animalului sau în zonele unde se prind căpușele – la urechi, gât, baza cozii, subsoară.
Lămâia. Taie o lămâie mai mare în bucăți și pune-o în apă fiartă pentru 12 ore. Soluția rezultată se pune într-un recipient cu pulverizator și se dă pe blana animalului. Pentru o eficiență sporită este de preferat să lași această soluție de seara, până dimineața, minim 12 ore.
După ce a stat la infuzat soluția de pune într-un recipient cu pulverizator și se stropește blana animalului. Atunci când aplici această soluție este important să acorzi o atenție deosebită zonei în care o aplici și să eviți ca substanța să ajungă în ochii animalului, deoarece conținutul de lămâie îi poate provoca usturimi animalului.
Citeşte şi 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat
Apa cu oțet de mere. Se prepară o soluție din apă și oțet de mere, în proporții egale. Se pulverizează blana animalului. Este un repelent pentru căpușe și purici.
Uleiul esențial de lavandă. Lavanda este insuportabilă pentru căpușe și purici. Se pun 1-2 picături la baza cozii animalului sau în zonele unde se opresc căpușele.
Uleiul esențial de eucalipt. Se folosește la fel ca uleiul de lavandă sau mușcată, dar este ceva mai puternic pentru mirosul animalelor. Eucaliptul este folosit pe zgărzile anti-purici. Eficient mai este și uleiul esențial de cuișoare, dar și cel extras din crăițe, neem, cedru sau măghiran.
Uleiul de crăițe are o eficiență de 90-100% contra căpușelor.
Carvacolul din măghiran omoară, de asemenea, căpușele.
Pudra de neem. Pudra de neem poate fi folosită pentru a deparazita intern animalul, iar uleiul de neem poate fi folosit la îmbăierea sa.
Uleiurile esențiale pot fi folosite, ca protecție, și pentru oameni. Se picură pe haine sau în locul în care stai.
Uleiurile esențiale se pot dilua în apă sau uleiuri de bază, după care se dă pe blana animalului sau pe pielea omului.
O soluție contra căpușelor poate fi făcută din 20 ml vodka, 15 picături de geranium, 20 picături de ulei de cedru, 10 de eucalipt, apă.
Se pune într-o sticlă cu pulverizator, se agită înainte de folosire.