Cel mai recent caz este cel al lui Traian Berbeceanu. Deşi avea imaginea unui super poliţist el a fost ridicat de procurorii DIICOT şi acuzat că furniza informaţii confidenţiale unor masoni evazionişti. Avea cel mai probabil informaţii şi despre ce urma să i se întâmple. Dovadă, o scrisoare adresată colegilor săi.
Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, susţine, în scrisoarea adresată colegilor săi, că „acţiunea mârşavă” împotriva sa a fost „coordonată” de procurori DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii care ar avea legături cu diverşi infractori.
În scrisoare, care are 29 de pagini şi este adresată „tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române”, şeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se „desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii”, potrivit Mediafax.
Şeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt „vânaţi”, „denigraţi” şi că împotriva lor „se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase”.
„Vă cer doar să aveţi grijă de voi şi de subordonaţii voştri, să vă feriţi în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânaţi, denigraţi, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase….dar mâine aţi putea să fiţi voi în locul nostru”, se arată în scrisoare, care a fost dată publicităţii de Antena 3.
În acelaşi document, şeful BCCO Alba Iulia vorbeşte despre un complot împotriva sa, în care sunt implicaţi procurori DIICOT şi un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare şi acuzând legături ale celor menţionaţi cu diferiţi infractori.
El îi acuză pe procurorii DIICOT că „au confiscat” rezultatele BCCO, pe care „şi le-au atribuit fără ruşine, minţind mereu că au făcut sute de percheziţii, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri”.
Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind şi despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau poliţişti care ar avea legătură cu diferiţi infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.
Spre exemplu, Traian Berbeceanu îi acuză pe unul dintre colegii săi de la BCCO, Alin Muntean, pe şeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan, şi pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, că ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetaţi în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO şi pe care i-ar fi acoperit astfel încât să nu fie cercetaţi sau să primească pedepse mai mici.
Potrivit lui Berbeceanu, este cazul unui om de afaceri italian, Luca Anversa, cercetat în două dosare, pentru evaziune fiscală şi delapidare şi pentru proxenetism şi şantaj.
Şeful BCCO Alba Iulia susţine că italianul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de proxenetism, cunoscut în presă drept dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, iar decizia instanţei nu a fost atacată cu recurs de DIICOT, fiind considerată „îndestulătoare”. În celălalt dosar, italianul a fost condamnat tot cu suspendare, iar în acest caz şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, „a considerat pedeapsa îndestulătoare” şi a dispus procurorilor să nu atace soluţia. Berbeceanu susţine că, în schimb, italianul ar fi oferit favoruri unor apropiaţi ai procurorilor, angajându-i la firma acestuia.
Un alt exemplu dat de Berbeceanu este cel al unui om de afaceri din Alba Iulia, Ion Lazăr, care ar fi sprijinit gruparea de proxenetism şi care ar fi fost implicat direct în astfel de activităţi.
Berbeceanu mai susţine că procurorii şi poliţistul de la BCCO ar fi apropiaţi ai celor doi afacerişti, Anversa şi Lazăr, împreună cu care au participat la partide de vânătoare în zona Munţilor Apuseni.
De asemenea, el susţine că a adunat dovezi şi despre faptul că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi procurorul Cean şi colegul său, Alin Muntean, făceau presiuni asupra unor inculpaţi ca să declare că ar avea legături cu el şi astfel să fabrice dovezi împotriva sa.
El îşi acuză colegul de la BCCO că îi deconspira amantei, o avocată din Alba, detalii despre cazurile aflate în lucru şi chiar o lua la acţiuni sub acoperire, punându-i viaţa în pericol.
De asemenea, poliţistul susţine că procurorii interveneau şi le cereau colegilor lor să nu facă anumite acte de urmărire penală sau să nu ceară prelungirea unor măsuri de arestare preventivă în cazul unor suspecţi arestaţi în diferite cauze, iar în alte situaţii ar fi informat persoanele cercetate, existând ca dovezi înregistrări ambientale.
Printre exemplele date este unul privind o acţiune desfăşurată în Hunedoara, când persoanele vizate de percheziţii ştiau dinainte despre acestea şi chiar îi aşteptau pe poliţişti.
El face referire şi la Cristian Litera, cunoscut drept membru al lumii interlope din Hunedoara, pe care spune că l-a cercetat personal de-a lungul anilor pentru infracţiuni cu violenţă. Berbeceanu susţine că Litera ar fi fost determinat de şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi de colegul său Alin Muntean „să depună mărturie mincinoasă împotriva lui, promiţându-i că îi va fi redusă pedeapsa la jumătate.
De asemenea, cei doi anchetatori sunt acuzaţi de Berbeceanu că le-ar fi făcut favoruri lui Litera şi soţiei acestuia, în perioada în care cei doi soţi au fost în arest: „Într-una din zile, Litera Simina a fost scoasă din arestul IPJ Alba şi transportată de Alin Muntean şi de agentul Florina Şelaru cu maşina de serviciu şi cu complicitatea procurorului şef Ioan Mureşan la domiciliul din Deva, pentru a petrece câteva ore cu cei doi copii minori”.
În urmă cu două săptămâni, Parchetul General i-a retras lui Traian Berbeceanu dreptul de a se implica în anchetele structurii pe care o conducea.
La Constanţa un ofiţer DGA, aflat în misiune sub acoperire, a fost sechestrat şi bătut crunt de poliţiştii de la crimă organizată.
Tot de la Constanţa şi tot de la Crimă Organizată a apărut o listă a aşa numitelor atenţii trimise către şefii de la Bucureşti. Pe această listă apar nume grele din conducerea Poliţiei şi a serviciului secret al Minsiterului de interne, cum ar fi Florentin Robescu, adjunct al şefului Poliţiei Române şi Cătălin Dragotă, de la DGIPI.
Toţi au fost audiaţi în urma unui control al Ministerului de Interne, iar corpul de control a înaintat acum materialul şi către parchet.