În aceste condiţii, restaurantele şi cafenele din municipiul reşedinţă de judeţ se reînchid, în baza unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Închiderea restaurantelor şi cafenelelor vine la două luni şi jumătate de la redeschiderea acestora, pe 2 ianuarie.
Incidenţa virusului este mai mare de trei cazuri la 1.000 de locuitori în alte trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Botoşani, comunele Corlăteni, Curteşti şi Todireni. La Todireni, rata de infectare este de 3,93‰, la Curteşti 3,55‰, iar la Corlăteni 3,05‰.
Rata medie de infectare cu SARS-CoV- 2 la nivelul judeţului Botoşani este de 1,50‰.
CARANTINĂ în România. Giurgiu: Peste o treime din unităţile şcolare din judeţ, în scenariul roşu
Un număr de 68 din cele 187 de unităţi şcolare din judeţul Giurgiu se află în scenariul roşu de funcţionare, din cauza ratei de incidenţă a cazurilor de infectare cu COVID-19 care au depăşit 3 la mia de locuitori, în municipiul reşedinţă ajungând la 7,05.
„Pentru perioada 26 martie – 1 aprilie 2021, în judeţul Giurgiu un număr de 34 de unităţi şcolare se află în scenariul verde, 84 de unităţi şcolare în scenariul galben, 68 unităţi şcolare în scenariul roşu, iar şcoala gimnazială din Izvoarele desfăşoară cursurile în sistem online din cauza infrastructurii după ce tavanul unei clase recent reabilitate s-a prăbuşit”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de ISJ Giurgiu.
Menţionăm faptul că din cele 68 de grădiniţe, şcoli primare, gimnaziale şi licee aflate în scenariul roşu, 30 sunt din municipiul Giurgiu.
Totodată, la finalul acestei săptămâni, în judeţul Giurgiu sunt 15 elevi şi 29 de cadre didactice confirmate cu noul coronavirus.
Au intrat în vigoare noile măsuri anti-COVID-19 în Poiana Braşov, cu două săptămâni înainte de finalul sezonului de schi
Noile măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost deja aplicate în staţiunea Poiana Braşov, au susţinut, vineri, viceprimarul Sebastian Rusu şi prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, care s-au deplasat în staţiune pentru a verifica la faţa locului implementarea restricţiilor impuse de autorităţi joi.
Conform viceprimarului municipiului Braşov, Sebastian Rusu, vineri la prânz erau deja amenajate noi culoare astfel încât să nu se mai producă cozi la instalaţiile pe cablu, iar terasele din preajma pârtiilor nu mai servesc decât în regim de take-away, astfel încât în ultimele două săptămâni ale sezonului de schi – cât se estimează că ar mai putea dura acesta – să nu se mai producă aglomeraţia din ultimele trei luni.
Răsturnare de situaţie anunţată de Florin Cîţu. Noile restricţii se vor AMÂNA. Când vor intra în vigoare de fapt noile măsuri!
„Din punctul nostru de vedere, al administraţiei locale, ne-am făcut datoria”, a punctat Rusu.
Totodată, autorităţile au dat asigurări că, în perioada în care se va mai putea schia, se vor amplifica controalele.
„Avem jandarmi montani care acţionează atât la cele două plecări, teleschiul Capra şi telegondolă, şi echipe mobile care acţionează pe schiuri, pe pârtie. Au fost mobilizate şi echipe de ordine publică din cadrul detaşamentului mobil al Grupării, care vor sprijini activitatea jandarmilor montani, de verificare atât la îmbarcare cât şi la coborâre din transportul pe cablu. Totodată, cu colegii de la Poliţie, vom colabora pentru a verifica respectarea măsurilor de către terase şi apre-ski-uri”, a precizat şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Braşov, colonelul Cristian Elly Paliştan.
Totodată, el a precizat că, pentru perioada următoare, au fost suplimentate atât efectivele de jandarmi montani cât şi cele de ordine publică, cu şapte, respectiv şase jandarmi.
CARANTINĂ în România. Municipiile Satu Mare şi Carei rămân în scenariul ‘roşu’
Restricţiile privind funcţionarea barurilor, restaurantelor şi cafenelelor, a sălilor de spectacole şi agenţiilor de jocuri de noroc din municipiile Satu Mare şi Carei se prelungesc pentru încă 14 zile, începând de marţi, după ce rata de infectare cu COVID-19 în aceste două oraşe rămâne mai mare de 3 la mia de locuitori.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a actualizat, luni, lista cu incidenţa cumulată la 14 zile în oraşele şi comunele din judeţ, potrivit datelor publicate pe site-ul Instituţiei Prefectului Satu Mare.
Potrivit acestei liste, municipiile Satu Mare şi Carei, alături de comunele Foieni, Micula, Pomi, Sanislău, Tiream, Valea Vinului şi Vetiş au o incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, astfel încât măsurile pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor generate de COVID-19 au fost prelungite cu încă 14 zile, pentru perioada 23 martie – 5 aprilie.
Principalele măsuri care se aplică în această situaţie privesc domeniul HORECA, respectiv se interzic activităţile de preparare şi servire a alimentelor şi băuturilor în interiorul clădirilor sau pe terase închise.
De asemenea, nu este permisă activitatea cinematografelor, a spectacolelor, concertelor şi altor evenimente culturale nici în interiorul clădirilor, nici în aer liber şi nici activitatea cu publicul a operatorilor de jocuri de noroc licenţiaţi, cu excepţia agenţiilor cu bilete jucate în sistem automatizat şi loz.